Wednesday, December 28, 2011

Family Day

Assalamualaikum

Weekend yang lepas, aku berkesempatan untuk pulang ke rumah setelah hampir rasanya 2 bulan tak balik. Of course, balik rumah, duduk di rumah bersama keluarga is the best! Tapi, kepulangan aku kali ni bukan setakat bercuti dan lepak-lepak kat rumah, tapi tempat kerja ayah aku ada Family Day dekat Kem Asahan, Melaka. Dan aku rasa Family Day akan meninggalkan deep impression pada aku sebab buat pertama kalinya aku belajar sesuatu yang aku rasa once in a lifetime nyer experience. Cuma yang tak bestnya tak ada Flying Fox ke, abseiling ke....Kalau ada....perghhhhh......

Okay, aku sebut Family Day Family Day, tapi apa kejadahnya Family Day buat dalam hutan? Bila aku sebut hutan, memang hutan la....aigooooo.....okeh, dah start merapu!

OK, let's go straight to the point. Antara sebab kenapa Family Day kali ni meninggalkan deep impression pada aku adalah kerana buat pertama kalinya aku belajar menembak. Yeap! anda membacanya dengan betul! MENEMBAK! Antara senjata yang aku sempat guna ialah M 16, Silencer, dan pistol HK! Jom kita tengok picca.
Oh, atas sebab-sebab tertentu, gambar masa aku guna silencer tak dapat ditayangkan. Harap maaf^^

Masa guna M16

Masa guna pistol HK
Dalam masa senggang kami, sempat kitaorang ambil gambar adik bongsu kitaorang. Yang kelakarnya, bila kitaorang tak layan dia, dia akan menjauhkan diri dan create his own world. LOL~~~kitaorang gelar Ombak Rindu ke-2. hahahaha. Jom tengok adik bongsu kitaorang ^^

Fahmi; di dalam Ombak Rindu ke-2
Penat memang penat. On the next day ada sukaneka tapi memandangkan aku dah besar, so tengok aje^^
Sepanjang Family Day ni, ni lah first time aku tengok abah pegang senjata. Kakkoi yo! Pernah tak aku mention aku suka tengok orang pakai uniform, especially tentera? hehehehe.....yup! Orang pakai uniform especially uniform tentera memang cool!

Dan, buat pertama kalinya aku memegang senjata, menggigil seyh! Dahla M16 dengan silencer tu berat. Tangan dan jugak bahu dan jugak belakang aku sakit lepas dah try guna senjata. Yang kelakarnya, habis juling mata aku nak aim! Tapi satu pown tak kena target! pfffff......

Yang paling best bila pegang pistol. Berat jugak benda alah tu. Tapi aku rasa cam cool sangat-sangat bila try menembak guna pistol....hehehehe.....

Hurm......tapi tu lah, kalau ada flying fox dengan abseiling, confirm mantap family day kali ni! Papepun, seronok sangat dapat pengalaman pegang senjata buat pertama kalinya walaupun tiap kali nak pegang tiap kali tu menggigil, dan yang penting kami 8 beradik dapat berkumpul sekali lagi. Bukan senang kitaorang 8 beradik nak duduk satu tempat dalam satu masa. Ye lah, sistem cuti semester yang baru ni, somehow buat kami susah nak jumpa. Mesti akan ada salah seorang daripada kami yang tak pulang =(

sampai situ sahaja. jya ne!

p/s: x puas balik rumah =(

Thursday, December 15, 2011

Kecewa

Assalamualaikum

Maafla, entry malam nie, akan lebih kepada meluahkan perasaan. So sape-sape yang rasa tak berminat, stop sampai sini sahaja ok!

Hurmmmm...mcm mana nak start ea? OK, this gurl dengan I, kitaorang decide nak join kelas bahasa Jepun level 1, for beginner, buat kat KTF(kolej kitaorang) aje. so this week merupakan minggu ketiga kelas kami. I realized, since the beginning of that class until today, dia macam not interested to go, but as I pujuk, dia tetap pergi. She always said "I ni jenis hangat-hangat tahi ayam, etc...." time tue, masa dengar, walaupun hati I panas but I buat tak tahu jugak. I tetap pujuk dia to join the class with me. I know she joined the class half-heartedly, but since she once said to me, she has passion in Japanese language and culture and actually dia pernah belajar Japanese language dulu, sebab tu la I ajak dia join.

Then, tonight, when we were ready after Isya', she said, boleh tak you pergi sorang je? She said she has work to do. And I was like.......so disappointed at that time, but still I said "OK"...up to you lah, penat dah berpura-pura jadi cheerful. So I pown just go, without saying anything towards her. Class starts as usual, this time I duduk kat depan, tengah pulak tue, menghadap sensei....Aigoo.....kena jadi good student la malam ni. hehehe. Then, sensei distribute buku, untuk kelas kami for the whole course. At that time, I was thinking, patut x I ambil buku tu untuk dia? Throughout the class, I asyik fikir, nak ambik ke tak! Kalau ambil, then nanti dia cakap dia dah tak nak join kelas tue, then what about the book? I nak kena tebalkan muka ke mengatakan dia tak datang? Tapi kalau I tak ambil, nanti kalau dia actually nak join the class, and next session sensei dah tak bawak copy, what should I do?

So finally I decide, tak pe lah, next week kalau dia nak join the class, she can ask the book from sensei BY HERSELF! Actually at that time, I memang disappointed giler dengan her attitude! Before I ke kelas, after solat Isya' and such, bila dia cakap dia tak boleh pergi, tho I didnt asked her, dia cakap dia ada kerja malam ni. OK, that's fine. whatever. I dont care! Masa I tengah jalan ke kelas, rasa nak meletup sangat! I cuba tenangkan diri dengan meng'excited'kan diri I dengan kelas tu, tapi I still cant. Dalam kepala ni, tertanya-tanya, kalau kata banyak kerja, kenapa mesti bangun lambat hari ni? Then kenapa masih sempat nak tengok cerita? Somehow I cannot accept that kind of excuses. LAME! It really pissed me off!

Sampai I tertanya-tanya, maybe salah I sebab paksa dia ikut I ke kelas tue? but where's the passion that she mentioned before? How come, when you commit into something, you didnt take responsibility? You joined the class, tapi kenapa mesti skip? I really cannot accept that excuses. Sorry, dia mungkin betul, tapi still, I cant accept.

I know Im not good at dealing with people, maybe thats why I felt that way. So now, we kinda have a cold war. Dia cakap "jangan serious sangat".....OK, fine! I memang a serious person. But thats not the reason I treated her that way, the BIGGEST reason is Im so disappointed at her that I cannot put a happy face in front of her now.

So I called Mama and had a chat with my sis, though they didnt know what's going on, but at least, I feel relieved now. Sekarang bolehla sambung makan!

Jya ne^^ sorry for all the harsh words.

p/s: Still adjusting myself.

p/s/s: gomen ne, bila I marah, memang campur. Bukan nak tunjuk terer ke apa yang sememangnya I tak terer lam English, tapi at least, dengan menggunakan English sedikit sebanyak boleh meredakan kemarahan I. ye lah, nak fikir and translate lagi.......huhuhuhu.....jadi kemarahan I sempat la sejuk =D

p/s/s/s: nak balik rumah sekarang jugak rasanya!

Day 7-10 :One shot

Assalamualaikum.

Memandangkan hari tu aku dah janji nak siapkan 10-days project nie, aku tetap akan siapkan. Maaflah terlambat sebab aku memang terrible giler dalam menyiapkan sesuatu yang mengambil masa yang panjang untuk disiapkan.

So, last time merupakan Day 6, hari nie aku akan teruskan dari Day 7 sehingga Day 10, dalam satu entry aje. Senang citer, tader dah nak tangguh-tangguh lepas ni^^

Day 10: 10 Final Words

1. Akhirnya dah nak abes jugak!

2. Lately aku semakin busy sebab lab dah starts, no time for flailing anymore =(

3. Aku memang Japanese's otaku, ada masalah?

4. Nak kereta......susah betul nak bergerak ke sana ke sini especially bila dah jadi students postgraduate

5. I love mama and abah, I love my family XDDD rindunya kat dorang!

6. Thanks for being wonderful readers^^ sorry sebab entry2 aku more of my personal life

7. Oh ye, lesen P dah tamat, maka akan dapat lesen besar...hehehe...excited! walaupun aku jarang drive

8. Sentiasa terbayang-bayangkan polaroid. I want one!

9. Semoga berbahagia selalu. Jangan lupa, selalulah senyum ya^^

10. Jya.....matta ne...adios~~~

p/s: phewwww.....finally. setelah berkurun lamanya nak habiskan. 


Day 9: 10 ways to win your heart

erkkk...yang nie memang tak ley blah......maaa.....whatever =D

1. Aku suka kalau orang bagi space pada aku. Maksudnya let me do whatever yang aku suka.

2. Talkative, tapi jangan terlalu banyak bercakap, kerana sememangnya sangat meluat dengan orang macam nie^^

3. Respect orang lain.

4. Kalau ada pertelingkahan pendapat, jangan asyik nak MENANG aje! Masing-masing ada opinion sendiri, jangan nak force orang terima pendapat diri sendiri~

5. Terima aku seadanya, insyaAllah aku terima pihak satu lagi seadanya

6. Greet me first! Kalau orang tak tegur aku dulu, aku memang tak tegur orang lah. Sebab tue orang cakap aku sombong =D

7. Tidak terlalu bercakap hal-hal yang dah lepas.

8. Selalu tersenyum =)

9. Jadi diri sendiri

10. Sekali lagi, respect my privacy =D This is very important!


Day 8: 10 Favourite Songs

1. Otsuka Ai-Planetarium. Mengingatkan aku pada something yang aku lost kerana diri aku sendiri

2. Backstreet Boys- Show me the meaning of being lonely. Lagu ni aku dengar masa zaman sekolah dulu. Tak tahu kenapa suka sangat dengan lagu ni. Tapi dorang nyer harmony memang superb!

3. Maher Zain- Barakallahulakuma. Lagu ni bila pasang je, mesti teringat kat adik-adik. Dorang suka sangat pasang lagu ni~

4. Precious One-KAT-TUN. Rindu nak dengar dorang ber-enam kembali walaupun aku tahu ia impossible. Lets move on, okay^^

5. 12 Girls Band-Silent Night. Bunyi flute dia, sangat merdu XDD

6. 12 Girls Band- Shiroi Koibito Tachi. Kinda reminds me of my asal-usul^^

8. Yiruma-Kiss The Rain. First time dengar masa kat Osaka, Farid anak Prof Hadi yang mainkan. Bila dengar terus jatuh cinta

9. Yiruma-River flows in you. Sweet melody^^

10. Sebarang lagu-lagu Jepun^^

p/s: Actually ada banyak favourite songs, tapi dapat share 10 je^^


Day 7: 10 Important People

1. Nabi Muhammad SAW

2. Mama dan abah

3. Adik-beradik yang gediques2 dan nakal-nakal

4. Kawan-kawan (TMS, MRSMKT, UTM)~rindunya korang semua XD

5. MEREKA (Japanese~sorry, atas sebab2 tertentu, nama dirahsiakan =p)....hehehe......

6. Sedara-mara~Kecoh rumah kalau ada dorang =D

7. Hurm......I want to put HIM here, sebab aku asyik tertanya-tanya siapakah gerangannya....hehehehe

8. Guru-guru dan pensyarah-pensyarah^^ atas tunjuk ajar mereka, aku berada di mana aku berada sekarang

9. My lab members, faculty of science^^ Dorang banyak bagi tunjuk ajar mengenai current research aku

10. Mereka-mereka yang pernah hadir dalam hidup aku, secara langsung atau tidak, dan kerana mereka, aku sedar bahawasanya dunia ini luas~

Tuesday, December 13, 2011

Osaka, till we meet again^^

Assalamualaikum^^

Hari ni, 13 December 2011 genaplah setahun kami kembali dari Osaka, Jepun. Buat yang tak tahu, kami ke Osaka, Jepun selama seminggu bermula 6-13 December 2010. Pejam celik pejam celik dah setahun kami meninggalkan bumi Jepun, yang pastinya meninggalkan kenangan yang sangat manis buat aku dan kawan-kawan.

Syukur kehadrat Allah SWT kerana diberi kesempatan untuk ke sana. Bila kenang balik, rasa kagum dengan aturan yang Allah dah tetapkan, rezeki, jodoh, ajal dan maut semuanya dah tertulis. Nak dijadikan cerita, beberapa bulan sebelum aku 'dioffer' untuk join GOP ke Osaka, aku dapat tahu, my closest friend, akan ke Jepun, atas nama GOP kolej. Masa mula-mula dapat tahu, kecewanya hati aku, hanya Allah sahaja yang tahu. Kebetulan, cinta aku pada Jepun dah semakin mekar chewah, keinginan nak ke sana memang dah tersimpan dalam hati, cuma ye lah, kos nak ke sana bukannya sikit, dan alang-alang nak pergi biar puas hati. Dan........apabila aku dapat tahu kawan kita sendiri nak ke sana, memang sangat sedih.

Tapi, rezeki aku, bila member-member SSA (Kimia Tulen) offer pada kitaorang tempat ke Osaka masa tengah discuss Harvard Business Case Study, time tu jugak aku setuju, tanpa berfikir panjang, dan tanpa meminta kebenaran mama dan abah. Nasib baik esoknya aku telefon, dorang setuju walaupun berat hati.

Alhamdulillah, setelah beberapa bulan bertungkus-lumus, dapat juga jejak kaki ke Jepun. Jangan tanya kenapa aku SUUUUKKKKAAAA sangat Jepun, rasanya nanti panjang plop entry ni ^^ Dan, aku nak berterima kasih pada Nadira and the team sebab dorang la driving force pada GOP kali nie. Tanpa dorang, rasanya jadi hangat-hangat tahi ayam jugak =D

Jom kita tengok gambar^^

Bersama the team (kiri), dan lab members (kanan)

Last day bersama lab mates @farewell party (kiri atas) , the so-called maple tree^^ (kanan),
test pandai x guna shuriken (bawah)

Sepanjang berada di Osaka XD

Sepanjang berada di dalam lab~bersama lab mates dan pensyarah

Jom kita tengok video yang pernah dihasilkan oleh Nadira^^


Dan video di bawah ni pulak presentation mengenai GOP kami ^^


so begitulah kisahnya sepanjang kami berada di sana. Sesungguhnya kenangan di Osaka merupakan antara kenangan paling manis sepanjang pelajar Degree. Moga-moga ada peluang ke Jepun lagi^^

Jya ne^^ matta ne =D

p/s: Kalau ada GOP ke mana-mana sila-sila la bagitahu ya^^
p/s/s: mimpi ambil gambar dengan polaroid. ada sape2 nak bagi polaroid sebijik?

Sunday, November 13, 2011

i've been tagged^^

Assalamualaikum

Thanks dekat Ziyen sebab tagged aku dalam blog. Jadi sekarang aku curi masa sekejap untuk buat dan ia menyeronokkan. Memandangkan aku malas nak terang panjang lebar so aku proceed ajela^^

sebelum tu meh kita baca rules dia~


[First Step: Rules]
  1. You must post these rules.
  2. Each person must post 11 things about themselves in their Journal.
  3. Answer the questions tagger set for you in their post and create 11 new questions for the people you tagged to answer.
  4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
  5. Go to their page and tell them you have tagged him/her.
  6. No tag back.!!
  7. No stuff in the tagging section about "YOU ARE TAGGED IF YOU READ THIS!" YOU LEGITIMATE LY (a.k.a really, with all honesty) have tagged 11 people.
[Second Step: 11 Things about me]

1. A-type person...hehehe....

2. Peminat fanatik Jpop, Jdrama and anything related to Japan! termasuk orang Jepun

3. Sekarang tengah buat Masters, tapi masih tercari-cari hala tuju hidup. 

4. Twisted personality....hahaha......maksudnya kejap-kejap boleh jadi cheerful, kejap-kejap boleh jadi serious dalam sekelip mata.

5. Honestly saya seorang pendiam. Tapi kalau dah jumpa "geng" memang susah nak stop bercakap.

6. Pernah pergi Osaka, Japan (antara memori yang paling BEST pernah aku ada), masih lagi berangan nak pergi Jepun lagi. hopefully someday aku dapat jejak sana lagi and at that time aku enjoy sakan la XD

7. Suka baca novel especially english novel, tapi memandangkan keadaan kewangan sekarang yang agak kritikal, hobby ni terpaksa la ditangguhkan seketika.

8. Tak pandai dalam berkata-kata. Sampai kadang-kadang orang tersalah anggap dengan statements kita, so at the end, just let it be. Malas nak explain apa-apa.

9. Im  not a good listener tapi kalau ada orang sudi bercerita aku sudi mendengar. Tapi aku tak boleh tahan dengan orang yang bercakap tak berhenti-henti. Lebih-lebih lagi kalau orang interupt aku bercakap sebelum aku habis cerita. Zettai yurusanai! Pernah jumpa orang macam nie, dua kali aku try to explain something dan dua kali jugak dia potong! hangin!

10. Suka barang-barang warna hitam. Kasut, beg, baju, tudung, anything la

11. Suka tengok orang pakai polaroid bila ambil gambar. Ada sape2 nak sponsor polaroid satu?

[Third Step: Answer the Questions]

1. bilakah anda mau belanja saya makan?please give exact time.(demand tak?haha)
- Bila I nak kahwin, I ajak you all datang. Masa tue kira I belanja makan la kan? ^^ miang semacam

2. apa yang anda akan buat untuk release stress selain makan dan tido?
-Selalunya bila stress, aku memang makan atau tido. Tapi kadang-kadang macam dah tak dek mood sangat nak makan atau tido, kuar window shopping kat Jusco Taman U tak ada tempat lain ke, and end up dengan tershopping sekali =P

3. antara anda dan saya, ada persamaan tak dari segi sikap/personaliti?kalu ada,nyatakan.
-Ada, mestilah ada......Ziyen fanatik korea, saya fanatik Jepun.....hahaha....boleh ambil kira la kan^^

4. tempat yang anda teringin sangat2 nak pegi?bgtau 1 je,ok?
-Dari dulu sampai sekrang, JEPUN!

5.anda rasa hidup anda sekarang bagaimana?ceritakan skit.dlm 2 -3 ayat pon jadilah.
- Dull? Masih tercari-cari hala tuju kehidupan. Am i supposed to do what Im doing now, or should I just follow my seems so far-far-away-dream? Errr........buat-buat tak faham aje la ea! ^^

6. pengalaman/kenangan yang paling anda ingat masa darjah 1?
-Time tu sekolah kat KL dan kena pulak jerebu yang sangat teruk. Yang lain......entahlah.....

7. impian anda yang belum terlaksana?(selain kawen..;p)
- Kawen? of course la bukan sekarang....hahaha.....hurm......jadi translator/ subber (Japanese to English)

8. kalau anda boleh kembali ke masa lalu, perkara apa yang anda mahu ubah?
-There is something, sampai sekarang aku regret, dalam hati cakap this is the only chance yang aku ada, tapi akal cakap biarlah, then finally chance tu dah tak ada. Aku tahu ia something yang aku dah tak boleh ubah, jadi aku dah tak mahu terlalu fikirkannya.

9. hobi terbaru anda?
-Kumpul DVD JDrama. Kat Jusco Taman U ada Speedy Video, aku selalu singgah kat situ, dan tiap kali singgah mesti akan beli satu atau dua atau tiga DVD Jepun tak kiralah aku dah tengok citer tue atau belum^^ 

10. kawen nnti nak buat tema kaler apa?
-Entahla.....tak pernah terfikir pulak. Rasanya semua kaler cantik...depends la kowt, kalau dua-dua belah pihak setuju, aku pown setuju je lah ;P

11. SUKA @ TAK SUKA buat mende tag-tag ni?jujur,ok?
-Ok je, as long as soalan dia simple atau tak pelik-pelik^^

[Fourth Step: My Questions are......]

1. Apa yang korang rasa korang nak ubah dalam diri korang?
2. Pernah ada crush tak sebelum nie? Hehehe.....Pastue ada perkembangan tak terhadap someone yang korang suka/minat? Jujur ea.......
3. Apa blood type korang?
4. Minat cerita melayu tak? boleh bagi contoh? kenapa korang minat tengok citer melayu? Soalan nie tiada tujuan memburuk-burukkan mana-mana industri taw. Ini hanya lah untuk observation semata-mata
5. Antara musim bunga, musim luruh, musim panas, musim sejuk, mana yang paling korang suka? Kenapa?
6. Apa pendapat korang pasal personaliti berdasarkan tarikh lahir, jenis darah, dan sebagainya?
7. Macam mana korang handle orang yang bercakap tak henti-henti sampai korang rasa terganggu nak buat kerja?
8. Apa favorite quote/ line korang? 
9. Korang seorang yang senang menangis? YES or NO!
10. Novel/movie/drama apa yang korang rasa meninggalkan impak paling dalam dalam hati korang?
11. Siapa diri korang 9 tahun (2020) dari sekarang?

*nak fikir soalan pun susah jugak. harap maaf la ye kalau soalan macam hampeh^^

[Last Step: Tag 11 other Person]

Follower aku tak ramai, dan ada jugak kawan-kawan yang dah ditagged Ziyen, so aku tagged mana-mana yang belum aje la ea^^

Chiq
Kak Yah @ Jiha
Angoh Eezzah
Kak Eeffah
Nadira @ Nad
Fara
Ain Zubaidah

kalau ada yang tertinggal, harap maaf ye

p/s: kalau ada masa dan kelapangan sila lah buat ye^^ i'll be waiting~

Tuesday, November 1, 2011

Wednesday, October 19, 2011

Trip to Korea...anyone?

Assalamualaikum

Semalam ngah sibuk layan facebook, tetiba ternampak satu link pasal trip ke korea
kat sini la aku baca pasal trip ke korea tu~
Lepas baca, apa lagi excited la~tapi banyak benda nak consider...especially fulus
almaklumla kita nie student lagi, tak kerja, so duit tue memang jadi masalah la
xkan nak harapkan mama ngan abah lagi, ni trip gi jenjalan bukan nyer universiti visit
x macam masa pergi Osaka dulu...kompem2 dorang susah nak support
huhu

anyways,trip tue bulan 9 tahun depan, insyaAllah kalau mengikut pengiraan aku yang x berapa betul ni
sempat la nak kumpul duit...sikit-sikit lama-lama jadi bukit =D

memang aku nak pergi, serious nak pergi. Especially time tu autumn, hehe....dah sejuk. aku suka cuaca sejuk. walaupun dalam hati cakap Korea pun Korea la, janji jalan-jalan. Actually kalau trip tue ke Jepun, memang aku x hesitate langsung. Terus setuju...hehe....Tapi x pe la, aku bukan x tengok langsung citer Korea, so lau cakap sikit2 tu tahu la jugak.

Jadi sekarang ni, aku masih dalam process membuat keputusan. Nak pergi ke tak. Duit boleh dicari, tapi sekarang nie kalau boleh nak jugak pergi dengan member2 ke, sepupu ngan mak sedara ke, baru best XDD

owh ya, kalau x silap sape2 yang dah kompem nak pergi kena bayar duit flight awal. Sebabnya dia nak tiket murah plus dia nak orang yang bagi nama betul2 serious. Tapi aku x sure bila dia nak duit tue bila kita da kompemkan kehadiran kita.


p/s: sape2 nak pergi, please tell me kay^^ as long as ada sorang yang aku kenal, aku memang nak pergi =D

p/s/s: Orang nie leh caye ke? hurm.... Pada aku, aku percaya kat abang tue. Tambahan pulak dia nie member group nasyid Devotees. InsyaAllah dia boleh dipercayai. Well, tepuk dada tanya hati ya^^

Tuesday, September 27, 2011

convocation

Assalamualaikum

Alhamdulillah semalam secara officialnya kami bergelar Graduan UTM. hehehe
Malas pulak nak citer banyak2, so tengok gambo je la =Doh! lupa, kami students fakulti sains konvo sesi terakhir iaitu sesi keenam, petang....

teman2 forecast dari kiri: me, mina, ziyen and lela =D

my mom and dad during the convocation day. I miss them already =(

 Emy and me di hadapan masjid. dah keje tuuu.....

Sori la gambo sikit. X sempat nak bergambar banyak. Habis majlis dalam pukul 5 petang, pastue gi wat gambar studio, pastue makan then abah and mama terus balik dalam pukul 7 petang...cepat beno nak balik PD =(

Di sini, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada mama ngan abah atas support dorang selama aku hidup. Tanpa support dari dorang, rasanya aku tak berada di mana aku berada sekarang. Thank you very2 much and I love you so much XDDD

Tak lupa juga pensyarah2 di UTM terutamanya pensyarah2 Fakulti Sains,  dan juga PM Dr Zainoha Zakaria yang merupakan supervisor aku masa degree dan juga untuk masters ni. Tak lupa juga Dr Shajarahtunnur yang merupakan Penasihat Akademik kami selama 3 tahun kami sebagai students di UTM. Moga2 Allah merahmati pensyarah2 kami =D Amin

Lastly, kawan2 masa forecast, masa degree SSC & SSA, JKM KRP dan sebagainya *maaf andai saya terlupa untuk senaraikan* thanks for all memorable experiences sepanjang kita kenal. semoga ukhuwah yang terjalin akan terus berkekalan. Amin. Good luck for future =D
p/s: nanti kawin jangan lupa la ajak ya =D

maka tamatla kehidupan kami sebagai pelajar sarjana muda di UTM. kenangan sepanjang 3 tahun akan kemas tersimpan dalam ingatan. *sebak*
Dan......mohon maaf andai sepanjang perkenalan ada buat terguris hati. sebagai manusia biasa saya tak lari dari melakukan kesilapan. harap dapat dimaafkan.

setakat ini sahaja coretan hari ini. Ada masa insyaAllah saya akan update citer terbaru. Korang pown jangan lupa selalu update citer korang. yang tue je la wat pengubat rindu... *cheeewah*

p/s: teringat masa nyanyi lagu UTM Sanjungan Bangsa. sebak sangat =)

Monday, September 12, 2011

sarjana pendidikan

Assalamualaikum

ohisashiburi *waves*
rasanya dah lama membiarkan blog ni berkulat. hehehe

Mulai 6 september yang lepas, aku kini telah pun bergelar pelajar sarjana di UTM. cam skema lak ayat.
Kalau masa degree dulu aku buat Sarjana Muda Sains Kimia Industri, sekarang aku buat Sarjana Pendidikan (Kimia)....rata2 member yang aku jumpa dekat UTM yang sambung belajar tak sangka aku boleh 'terlepas' daripada Fakulti Sains. hehe. almaklumla, aku ni mana suka sama ngan orang. hahaha.

Hari ni merupakan hari pendaftaran subjek. Nak dikatakan semangatnya aku hari nie, dari KTF aku ngan member keluar pukul 7.30 pg. singgah makan jap kat Meranti. jalan2 sampai fakulti pukul 8.10 macam gitu la. Nak dijadikan cerita aku sesat, x jumpa cari pejabat fakulti pendidikan. Kalau masa wat degree dulu, tak yah cakapla, memang muka aku la yang selalu terpacak dekat pejabat fakulti sains masa pendaftaran wajib. huhu.

Naik turun naik turun tak jumpa jugak pejabat fakulti pendidikan, dah risau dah ni. Nasib baik ada mak cik cleaner, so aku tanyala mak cik tu pejabat kat mana. Berpandukan cerita mak cik tue, akhirnya berjaya jugak aku jumpa. thanks mak cik. Sesampai aje aku kat pejabat fakulti, pejabat baru bukak. apa lagi, jadi orang pertamala aku.

Siap hal fakulti, aku kena pergi pejabat bendahari settle hal yuran etc etc. Masa tu baru pukul 9++ pagi. Aku pun decide nak melepak kat Fakulti Sains. Sampai kat sana, tetiba teringat masa wat degree ngan member2 dulu. Kalau dulu jalan kat fakulti sains kita akan jumpa muka2 yang kita familiar, tapi hari ni aku tengok budak2 baru aje yang ramai. Cam sayu pulak bila dah tak kenal sape2 kat fakulti tue. Tapi masa tengah melepak, sempatla berbual dengan Puan Hanim. ahhhh....natsukashi dayou ne XDDD
Memang rindu la kawan2 sekalian.

Memandangkan hari nie aku sebenarnya x ada kelas, so lepas online aku terus balik. Maka berakhirlah kisah aku di fakulti pendidikan pada hari ini. Sekian.

p/s: x sabar nak konvo ngan kawan2.

Thursday, July 14, 2011

Day 6: 10 Items You Can't Live Without

Assalamualaikum

10 Items You Can't Live Without

1. Tafsir Al-Quranku

2. Okane ;D

3. External Hard disk

4. Laptop dan internet connection (x dapat dipisahkan)

5. Ipod

6. er.....IC?!

7. Lip balm

8. my handphone

9. buku bahasa jepunku..walaupun x baca, tapi mesti kena ada depan mata

10. diary...jeng jeng^^

p/s: berasap kepala pikir apa benda yang penting sampai x boleh hidup tanpanya ^^

Wednesday, July 13, 2011

Day 5: 10 Wishes

Assalamualaikum
Hari ni kita sambung project kita

10 Wishes

1. Jadi muslimah sejati, anak yang bertanggungjawab. InsyaAllah

2. Dapat belajar sampai phd

3. Dapat pergi Jepun, again. This time aku nak travel satu Jepun!

4. Nak belajar bahasa Jepun. Kelas formal

5. Kumpul SEMUA KAT-TUN dvd, cd's, etc

6. Nak bawak family aku semua pergi umrah

7. Borak dengan dia sekali lagi ^^

8. Kuasai bahasa Jepun dan Korea. Bahasa Perancis dengan Mandarin pun nak cuba jugak!

9. Hang out dengan family lebih kerap

10. Bertemu dengan KAT-TUN face to face XDDD

p/s: tak ada idea sudaaaaa......

Monday, July 11, 2011

Day 4: 10 Things You Want To Say To One Person

Assalamualaikum
Sementelah aku bosan, so aku post entry ni lebih awal
Ikhlas dari aku kepada this one special person

10 Things You Want To Say To One Person

malas nak translate kepada BM

1. Rasa macam tak percaya setelah beberapa tahun (kalau x silap 8 tahun) since last time kita jumpa, and then one day, kita jumpa masa kakak awak kahwin

2. At that time, siryes segan giler masa nampak awak.

3. Tapi saya jeles sama adik saya coz he got the chance to talk to you =P

4. Ingat lagi masa kita jadi jiran dekat PD? Awak, abang awak, saya, dan dua orang lagi adik lelaki saya, kita selalu main sama2. Those moments, sampai sekarang saya ingat.

5. Tapi masa dulu, awak SELALU buli saya. Tapi, awak jugak SELALU protect saya. Walaupun nampak kecil dan tak bermakna, tapi bagi saya ia sangat besar dan sangat bermakna! sampai sekarang saya masih tak berkesempatan nak ucap TERIMA KASIH. Terima Kasih banyak-banyak.

6. Will i get the chance to see you again?

7. Hopefully awak dan family selalu bahagia dan dilimpahkan rahmat daripada-Nya

8. Seronok dapat kenal awak dan family awak =D

9. Awak selama-lamanya akan jadi childhood friend yang saya bangga!

10. Saya harap saya dapat sampaikan sendiri face to face daripada tulis dalam blog =(

p/s: sorry aku tak dapat dedahkan siapa orangnya. Demo, kare wa atashi no taisetsuna tomodachi to hatsukoi desu =P zutto^^

Day 3: 10 Things You Hate

10 perkara yang saya benci

1. A liar

2. Smokers

3. Orang yang x hormat orang lain

4. Susu. segala jenis except susu lemak manis =P

5. Spider

6. Orang yang slow terutamanya bila aku nak cepat

7. Sinki yang penuh dengan pinggan mangkuk yang x dibasuh

8. Orang yang berlagak

9. Mereka2 yang mentertawakan something yang aku suka especially KAT-TUN

10. Tunggu public transport. DAIKIRAI!!!!

p/s: yosha!! ganbarimasu XDD

Sunday, July 10, 2011

Day 2: 10 Things You Love

Assalamualaikum
Sambungan project yang lepas yang tak siap2 *sighs* start rasa malas

10 perkara yang saya suka

1. Semua berkaitan Jepun (lagu, dramas, culture, etc)

2. Laptop and internet

3. My external hard disk ^^

4. KAT-TUN

5. apa lagi ea???? oh....cardigans...especially colour hitam

6. colour hitam. kalau shopping, aku akan pilih barang2 warna hitam dulu. kalau dah tak ada pilihan baru cari warna lain

7. okane??! hehehe....try cari maksudnya ya XDD

8. eto........my iPod

9. wedges =DDD

10. DVD collection...huhuhu

p/s: phew....i thought this one easier..demo......susah jugak nak complet =)

Thursday, June 30, 2011

hiatus~

Assalamualaikum

Rasanya dah lama x update blog. 10-days projek pun tak sambung2
gomen! laptop wat hal tiap kali connect internet. tiap kali bukak tiap kali hang, lama2 dah malas nak try
InsyaAllah, apa yang aku mulakan, aku akan habiskan...haha
x kesahla orang interested atau tak ^^

jya~matta ne XD

Friday, May 27, 2011

Day 1: 10 Things About Me

Assalamualaikum

at first, x terfikir pun nak buat. tapi bila tengok ain buat, rasa macam seronok jugak buat
tengok sejauh mana kita kenal diri kita. x silap aku, ni project 10 hari
so daripada kita bercakap panjang, here we go=D

10 perkara tentang saya

1. suka milo ice. most of the time, aku akan order milo ice kalau makan kat mana-mana, except kat rumah.

2. cita-cita dari kecil sampai sekarang nak jadi cikgu atau lecturer. hopefully dapat buat Masters dalam   Education.

3. Bermasalah dalam mengawal spending habits. I really love spending. Tak kisah barangan tu branded ke tak, mahal ke murah, kalau dah berkenan dan tak beli, memang angau jadinya.

4. Sekarang belajar Japanese secara informal (dramas, songs, movies). Hopefully nanti dapat masuk kelas formal, belajar kanji serta culture mereka =D

5. Suka bercakap especially kalau jumpa "gu" bak kata orang kelate. Bila dah start bercakap, susah pulak nak berhenti.

6. Favorite buku aku ialah "Confession of A Shopaholic" written by Sophie Kinsella. Buku tu macam menceritakan pasal diri aku je =ppp

7. Family nomad. selalu berpindah-randah. Selepas 7 tahun tinggal di Terengganu dan Kelantan (berulang-alik) sampai akhir tahun 2010, ayah aku still lagi kena posting. Sekarang settle down dekat Port Dickson, who knows satu hari dapat berita kena pindah tempat lain pulak.

8. I have a big family. 8 siblings and im the eldest. Tapi semua orang x sangka aku anak sulung. Almaklumla baru 21..hahaha...

9. Penat bila orang asyik tanya aku ni tingkatan berapa. Eh? takkan sematured aku pun orang nampak aku budak sekolah menengah? sobs sobs...memanglah, salah satu factor orang nampak aku ni macam student sekolah menengah coz aku x suka dressing lawa-lawa. simple-simple sudah.

10. Suka color hitam. Especially tudung hitam. Kalau boleh hari-hari nak pakai tudung hitam, sampai pada baju pun nak hitam. Masih mencuba untuk tukar selera=D

pheww....finally. siap jugak. kena perah otak jugak buat project untuk hari ini.

Jya minna, matte ne^^

soalan

Assalamualaikum

Aku ada satu soalan
berkenaan dengan
apa hukumnya membaca astrological signs (leo, aquarius, gemini etc)
untuk tujuan memahami personaliti?

kita tahu bahawa mengikuti astrological signs yang mudah didapati dalam majalah2
untuk tujuan mengetahui nasib a.k.a nak tahu future adalah BERDOSA.

so bagaimana dengan kes di atas, berkenaan dengan memahami personaliti?

p/s: harap2 ada orang boleh comment berkenaan soalan ini

friends

Assalamualaikum

Dah seminggu lebih aku meninggalkan UTM
banyak kenangan tercipta bersama kawan-kawan
yang manis, yang pahit, semuanya akan jadi kenangan
jadi hari ini, aku mahu dedicate entry kali ini untuk teman-teman

1-dekat chocolate fair
2(kanan) - before nak fly ke Osaka=DDD
3- assignment mak cik lijah (keusahawanan)
4- dinner faculty! me with mina, lily and andi

1- classmates SSC 2 masa camping di Gunung Senyum
2 (kanan)- dinner faculty, me with Shaira and Aini
3- posing di Gunung Senyum=)
4-bergambar bersama lec, Puan Hanim *x nampak pulak Pn Hanim kat belakang*

Buat kawan-kawan, good luck dalam job hunting, yang nak further study atau yang nak goyang kaki je kat rumah tunggu putera raja masuk meminang. hahaha.
Apa-apa pun, glad to know you all. X kisah la perkenalan tu kejap ke, dah lama ke. Im grateful ^^

Jya minna=DDD

p/s: kalau ada reunion 5 tahun akan datang, inform2 lah yer=DDD

Thursday, May 26, 2011

muka baru^^

Assalamualaikum

Dah tengok wajah baru blogku?
hehe....setelah hampir dua jam meng"adjust" sana dan sini
maka terhasillah wajah yang baru=D
walaupun layoutnyer lebih kurang sama, actually x tukar pun
tapi ada pembaharuan dari segi kaler dan etc
papepun, aku suka simple dan gelap
sebenarnya nak ambil background kaler hitam, tapi bila tengok kelabu, rasa cam berkenan
so thats why tukar background colour jadi kelabu

alkisah tukar design nie sebenarnya bermula masa nak letak badge twitter
tapi tertekan icon apa ntah, then messed up, then ended up TUKAR semua
edit header, buang unnecessary gadgets, so tinggallah yang simple cam anda lihat sekarang
InsyaAllah, kalau ada masa, aku tukar lagi^^
lagipun, aku free sampai bulan september....hahaha....

jya~matta ne=DDD

Friday, May 20, 2011

twitter

i made a twitter account for friends
follow me @ atashi no twitter desu

lame tak buat account baru macam lah hari2 kena buat so kinda lost now. what should i do nantoka~
so minna, follow me and i'll follow you back^^

Tuesday, May 17, 2011

otsuka ai~planetarium

satu dari OST dalam Hana Yori Dango 1
baru je lepas habis tengok baru2 nie
secara keseluruhannya, aku prefer part 1 dari 2
sebab time tu dorang selalu gaduh and aku rasa sangat sweet
and part heartbroken tak yah cakap lah
menangis kowt
so lagu nie, memang selalu dimainkan pada part2 yang heartbroken
sedih sangat2. lirik dia pun mendalam maksudnya

jya~douzo^^


lirik lagu dia~


Ano michi made hibiku kutsu no ne ga mimi ni nokoru
Ookina jibun no kage wo mitsumete omou no deshou
Chittomo kawaranai hazu nanoni setsunai kimochi fukurandeku
Donna ni omottatte kimi ha mou inai

Ikitai yo kimi no soba ni chiisakutemo chiisakutemo
Ichiban ni kimi ga suki da yo tsuyoku irareru
Negai wo nagare boshi ni sotto tonaetemitakeredo
Nakanai yo todoku darou kirei na sora ni

Aenakutemo kioku wo tadotte onaji shiawase wo mitai nda
Ano kaori to tomo ni hanabi ga patto hiraku

Ikitai yo kimi no tokoro he chiisana te wo nigirishimete
Nakitai yo soreha soreha kireina sora datta
Negai wo nagare boshi ni sotto tonaete mitakeredo
Nakitai yo todokanai omoi wo kono sora ni...

translation lagu ni~


The sound of your shoes remains in my ears and resounds as far as that path
I guess I'm staring at my own great shadow


It may not change at all but my painful feelings are getting inflated
No matter how I felt, you're no longer with me


I want to live even if it's a little, even if it's a little, right by you're side
You're the one I like the most, so I can be strong
I tried softly reciting a wish upon a shooting star
I won't cry, has it reached you? In this beautiful sky


Even if I can't meet you, I want to pursue my memories
and show you the same happiness.
Along with that smell, the fireworks open in a flash


I want to live, grasping tightly your little hand towards your place
I want to cry, that was, that was a beautiful sky
I tried softly reciting a wish upon a shooting star
I want to cry, you won't reach my feelings in this sky...


p/s:: ikitai yo kimi no soba ni, chisakutemo chisakutemo
       ichiban ni kimi ga suki dayo, tsuyoku irarreu^^

Sunday, May 8, 2011

oh Viva~

Assalamualaikum~

Penulis kini berada dalam keadaan menggelabah.....
hampir tiba masanya presentation PSM
my turn will be this Tuesday...honestly, sangat kuciwa coz dapat hari Selasa
if POSSIBLE, i want this nerve-wrecking feeling cepat2 terhapus dalam kalbuku
huhuhu.....
Present hari Selasa, tapi berdebar-debar nyer bukan main lama
patut presentation hari Selasa, biar Selasa pagi lah berdebar-debar
moga2 Allah permudahkan semua students yang akan Viva minggu nie
insyaAllah

aku tepon mama, cakap sal perkembangan presentation nie
then ngadu yang aku memang takoooot sangat2.....cuak and x confident x yah cakapla
then mama said " dah present kat Jepun mana takkan takut lagi?"
hehehe.....of course!!! Jepun ngan Malaysia lain
kalau kat Jepun, wat salah suka hati jer
kat Malaysia, kena jaga....x bley x bley *geleng2 kepala*

so kesimpulannya, PRACTICE MAKES PERFECT
nie practice depan laptop pown tergagap lagi....haila....

p/s: GO GO!!!! IKERU (i can do it)

p/s/s: x sabar malam Selasa di mana bebanan yang ditanggung ini akan terbang di bawa angin....fuuuuu~~~

Happy Mother's Day

Assalamualaikum~

Tader mood rasanya nak study slide presentation. Tapi....kena paksa diri jugak^^

Hari nie, aku buat plan paling gila yang aku sendiri tak sangka
Aku berkomplot dengan adik2 aku untuk beli present untuk Mama, iaitu sutera digital
harganya boleh tahan jugak, buat aku berpeluh2 memikirkan patut ke tak aku beli
perghh....RM 330, macam2 aku boleh shopping ngan duit tue.
Sutera digital yang aku beli buatan Terengganu, design and color dia sangat cantik
hurm......sekali sekala abeskan duit untuk mama apa salahnya
tapi last2 abah gak kena cover harga kain....kehkehkeh...Thanks abah
anakmu ini tidak mampu untuk membayar penuh kerana ada benda lain anakmu ini plan nak beli
anyways.....semahal mana pown presents yang kita bagi kat emak kita
tiada apa yang boleh kita ganti dengan jasa yang mereka telah taburkan kepada kita sejak kita kecil sehingga la besar.

buat Mama,
i love you so much
walaupun kakak sebagai anak sulung, tapi kakak x macam anak sulung pown kan??? hehehe...
sanggup terima kelebihan dan kekurangan anak2nya
bersabar dengan kerenah anak2nya yang seramai 8 orang
masakan mama la de best.....sangat suka masakan mama
shopping ngan mama kompem MANTAP!!! suka saaaangat......
you are the best mother in the world <3
thank you for everything yang mama pernah dan akan buat untuk kami adik beradik=D

p/s: rasa nak nangis pulak=)

Mama with me and mek Di...harhar....masa wedding kazen
p/s: nak balik rumah!!!!!!!!!

Thursday, April 28, 2011

family

Assalamualaikum

Petang tadi, dah dekat2 maghrib, tetiba abah telefon
As usual, abah akan tanya exam macam mana
haha...
esok start the first paper, so gambarimasu! (I'll do my best)
And as usual jugak
abah akan tanya ada pape masalah
cam besa, no problem...hahaha
sampai nak letak fon pown abah akan tanya ada apa masalah
haha...

while talking to abah
aku terdengar adik2 aku yang bertiga tinggal kat umah
(abang teh, zizi and fahmi)
tengah main kat belakang
tetiba masa terdengar rasa sayu jer
rasa cam nak terbang balik rumah sekarang
lebih kurang 3 minggu lagi dok UTM
tapi siyes rasa cam da tak sabar sangat2 nak balik
rindukan masakan mama
kena marah ngan abah selalu jugak kena...hehehe
gadoh ngan adik2, main badminton ngan dorang
uwaa.....mau balik
tapi,
apakan daya
kena selesaikan dulu apa yang belum selesai
final exam, viva, thesis, etc
InsyaAllah, sampai masanya
sampai jugakla aku kat umah
mau makan banyak sampai da tak larat dah

atashi no kazouku desu (my family). Mostly gambar diambil daripada wedding kazenku last year? er...
gambar abang teh n fahmi, 2 naughty boys....
and lastly my beloved mama and abah. I love you<3
p/s: nak balik rumah sekarang jugak! tapi....x kan nak abandon kerja yang berlambak kat UTM ne....huuuuu
sabarla diri ini~

Thursday, April 21, 2011

CERITA~

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, semalam dah hantar report PSM
setelah dua minggu bertungkus lumus siapkan
Bak kata orang, makan tak kenyang, tidur tak lena
asyik teringatkan PSM
apa2 pun, dah buat yang terbaik
sekarang berserah sahaja la....

so alkisahnya, setelah semalam dah hantar ke AJK PSM untuk penilaian
tetiba rasa nak treat diri sendiri dengan Chocolate Blog and Chocolate Indulgence
so aku ngan Mina nie,
tanpa perancangan pown, balik dari fakulti
terus singgah tempat Taxi tunggu
then naik teksi terus sampai ke JJ....
sesampai kat JJ, apa lagi.....
memusing sana sini
sedang pusing memusing,
aku pown termasuk ke dalam kedai SPEEDY video tue
terbeli Harry Potter nyer VCD....
huuuuuu.....
and last2 tak beli Chocolate Blog coz kedai dia tutup =(

then, baru teringat, dua minggu lepas aku terbeli satu DVD nie
Hidarime Tantei Eye tajuknya
Japanese Drama.....
kat situ dah termelayang dah duit
semalam beli VCD Harry Potter,
termelayang jugak duit~

Harry Potter and Deathly Hallows part 1 dan Hidarime Tantei Eye
Maka....begitulah kisahnya
bab bab DVD ne....memang aku suka beli
especially Japanese drama.....
lam drawer....ada lagi beberapa DVD yang aku pernah beli
InsyaAllah nanti rasa nak share collection nie
akan ku share^^

hehehe.....
jya~

p/s: naseb bek kedai speedy nie, limited jer citer dia...lau tidak....memang kopak lama da......

Wednesday, April 13, 2011

Malu~

Assalamualaikum

Nak amik feeling menulis proceeding, kita mengarut lam blog dulu=D
Tadi lam kul 9++ am, aku balik ke bilik as faculty tetiba blackout.
Sementelah kerja untuk hari ne da siap, tinggal esok sehari lagi nak buat IR *InsyaALLAH*
moga2 dapat disiapkan jugak
THEN.....
aku pown singgah kat Arked Meranti, as usual nak beli lunch and maybe untuk dinner jugak
so hari nie, perasaan nak makan meluap2. Kat fakulti, aku da beli chicken ball 2 lidi + sotong ball satu lidi
Kat meranti pulak, aku gi beli nasi goreng dengan ayam goreng
PASTUE aku gi mintak pulak kat makcik cafe LAKSAM bungkus satu
hahaha...wat lunch aku....cam da lama tak makan laksam.
Bila la last time aku balik Terengganu ea? Kat PD kompem2 da tader LAKSAM segala bagai^^

As the story develops......
Aku pown beli air milo ice feveret kat kedai air yang aku slalu pergi
Ada la abang tue tanya, nak air apa. Aku pown cakap la milo bungkus
Then, ada pulak abang yang lain - let say abang nie no 2- tanya nak air apa.
Aku pown tunjuk la da ada orang yang buat
Then dia tanya air apa, aku cakap milo bungkus
Abang 2 pown cakap milo ais la.
Pastue dia cepat2 ambik plastik yang ada ice, letak milo lam tue.
Time tue aku da heran, kenapa abang 2 buat air lain?
Rupa2nya abang 1 nie buat tea ice....haila.....patutla lama semacam je aku tunggu.
Sedangkan ada 3 brother kat situ....
Abang 2 -orang baru- pown hulurla milo yang aku tunggu2 tue.
Masa aku nak amik air tue, tali yang terikat pada plastik milo ice aku pown terurai
Menyebabkan milo ice aku jatuh terhempap pada lantai
Dan membasahkan seluar aku...
MY GOD!!!! MEMALUKAN
Time tue, aku dapat rasa sumer orang tengok kat aku.....
huuuuuu....
bunyi air jatuh time tue, KUAT SANGAT2
rasa cam nak lari je time tue.....
HAILA....
terbantut aku nak gi kedai lain pastue.....

begitulah cerita aku
sekian~

Friday, April 1, 2011

OSAKA

Assalamualaikum

wanna share with you this awesome video made by Nadira, boss kami sepanjang kat Osaka
gokurosamadeshita/otsukaresamadeshita~which one ea??^^
and thanks for the lovely video=D

video

Sedikit sebanyak video nie menunjukkan apa yang kami buat kat Osaka sepanjang seminggu. apa lagi lau bukan bergambar...hahaha
I hope you all enjoy it=D

p/s: I MISS OSAKA serta orang2nya


p/s/s: maafla kualitinya macam nie. sebenarnya vid nie High Quality, tapi entah kenapa bila upload lam blog jadi low...gomennasai=D

PSM oh...PSM

Assalamualaikum^^

Alhamdulillah, setelah hampir setahun gagal untuk mendapatkan bentuk product yang aku nak a.k.a film a.k.a mcm plastik bentuknya, beberapa hari yang lepas aku dapat taw apa BIG MISTAKE yang telah aku buat sehingga menggagalkan aku mendapatkan bentuk yang diidamkan.
Aku bercakap dengan Bong, my PSM partner sal progress projek kami. Macam2 yang kami bincang, Sodium hydroxide (NaOH) habisla, drop satu variable iaitu autoclaving time la sebab ada masalah teknikal, pressure KBr yang rosak tak dibaiki2 setelah hampir sebulan lebih da berkarat kat bilik IR dan macam2 lagi. Then he said to me yang dia buat starting material dia lam bentuk powder, sama macam aku. Time tue da sentap. POWDER? Dia cakap dia run product dia bawah tap water lame2, akhirnya dapat bentuk film tue. Dat time, aku realized kesalahan besar aku, that is aku tak cuci produk aku betul2.
OMG!!!!dat time, aku rasa nak aje aku buat yang baru, tapi mengenangkan ada kelas BIOTECH pas tue, aku pown postponed dulu la. Abes jer kelas, terus aku masok lab, then aku cuci product aku. And guess what! memang menjadi!!!!
rasa nak hantuk aje kepala kat meja.....apa la yang aku buat selama hampir setahon kat lab....hadoyai...okay, enuf with method sumernya.
Then, petang semalam, aku gi jenguk supervisor aku, nak mintak pendapat sal NaOH yang da habes ne. Sambil2 tue update progress PSM yeah, dat time i was the happiest woman alive....kehkehkeh....
so bila aku da start story Dr pown cakap "at least you learn something"....huuuu...arigatou Dr...im so happy to hear that=D
Then, aku cakap kat Dr kitaorang kena antar abstract pada 20 April nie, Dr pown cakap "penulisan je tue kan, x pe, boleh buat" uwaaaaa....seriously aku nak nangis time tue....yela, aku skang dalam mode gelabah sebab baru nak dapat product, IR tak wat lagi....sempat ke tak aku hantar, tapi dengan support Dr, insyaAllah i'll make it. InsyaAllah.

so harapnya, i can make it by the time. with God's will. InsyaAllah. Pray for me kay=D

Friday, March 11, 2011

Berani Buat Berani Tanggung

Assalamualaikum~

Hari nie, kita cakap sal risiko-risiko atas tindakan kita
Biasanya, kita akan pikir dulu apa yang kita akan buat
Tapi, aku, buat dulu baru pikir...kehkehkeh.....
nak wat caner, buat ikut perasaan
Dulu masa muda-muda dulu skang nie pown muda lagi
Aku tak kesah, suka ati jer nak wat pape
Biarlah kesan buruk mungkin ada, tapi who cares!
Sekarang, lepas da masuk umo 21 tahun nie
banyak berfikir pulak.....
kadang2, honestly i missed my old me....
free jer, tak takut consequences. tapi skang, semua benda jadi takot nak buat
sampai at some points, boleh hilang confidence
i doubted myself
bila da rasa macam2, makan asam garamla katakan
membuatkan kita berfikir sebelum bertindak.

yet.....
kadang2 aku pown heran ngan diri sendiri
kejap berani kejap tak berani....
pape pown la kan.....tak yah cakap sal self-esteem yadda yadda yadda
kita cakap sal berani buat berani tanggungla~
alkisahnya begini, hari Selasa baru2 nie, aku kuar ke Sri Puteri dengan members la. Memang dah tetapkan dalam diri, aku nak balik Jumaat nie, pagi....semalaman aku pikir nak ke tak pergi kelas biotech....rasanya lau kelas lain, selamber jer aku skip^^...dont try this at home=p....tapi sebabkan kelas biotech aku jadi risau jugakla....kenapa aku wisau, tak yah citerla....hal dalaman=p
tapi....aku da nekad, nak balik pagi gak...sebab kelas biotech petang, start kol 3 sampai kul 5. time tue ada presentation 2 groups. lau nak balik lepas kelas, kompem tengah malam sampai Seremban. Alang2 nak balik, balik bio puas hati...hehehe....so akhirnya aku belila tiket balik Seremban kul 10.30 pagi hari Jumaat nie.
Then, lepas dua tiga hari aku beli, ramai yang cakap classmates biotech ramai yang balik. makanya kompem kelas tue akan kosong hari Jumaat.
mula2 dengar tue, aku wat tak kesah je....peduli apa...aku nak balik jugak...tapi bila dah dua tiga orang cakap gitue, lama2 rasa cuak tue menebal....hahaha....
tak cuak caner, lecturer tue perasaan kowt sape ada sape tader.....haila.....
terpikir jugakla, betul tak tindakan aku ne...kehkehkeh.....
last2 aku malas nak serabutkan kepala, aku cakap pada diri aku " yang tue kita pikir kendianla....lau kena nasib la, lau tak kena pown nasibla"
yang penting da rasa serabut sangat dok kat UTM lelame....

papepown, kat sini nah stresskan bahawasanya kalau rasa2 takut nak tanggung risiko kendian hari, jangan buat benda yang orang larang.....lau terjadi pape, cam kena marah ke, blame urself la.....sebab diri sendiri yang bersalah....un un *nods*

p/s: cannot wait to go home.....i miss my family sooooo much =D

Tuesday, March 8, 2011

Always Be There

Wanted to share lyric from Maher Zain's Always Be There
this lyric really motivated me when i was really down
may Allah bless us all=D

Allahuakbar...

If you ask me about Allah
And what I know about it
I'll answer will be...

It's everything about Allah
The pure love to our soul
Who have created you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free
The Guardian of His True believers

So when the time gets hard
There's no way to turn
As He promises
He'll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises
He'll always be there

He's always watching us, guiding us
And He knows what's in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises
He'll always be there...

Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it'll all be over
And we'll be in His heaven
And we'll all be fined

So when the time gets hard
There's no way to turn
As He promises
He'll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises
He'll always be there
He's always watching us, guiding us
And He knows what's in our little Heart
So when you lose your way
to Allah You should turn
As He promises
He'll always be there

Allahuakbar

sensitif ke kita?

Assalamualaikum~

Bila tension, macam2 benda boleh jadi
mood yang baik boleh spoil, even persahabatan pown mungkin boleh renggang

bila ada problem, bukan ke spatutnya kita confront problem tue?
bila kita tak puas hati dengan orang, bukan ke sepatutnya kita bagitahu apa yang kita rasa?
x semestinya kena meninggi suara atau memberontak
tapi at least, tell him or her what we feel
supaya segala kekusutan yang kita rasa
dapat kita lenyapkan....

there is one person, dia terasa dengan sorang member ne
terasa atas sebab2 perkataan yang menghiris hati
orang cakap nasi sudah menjadi bubur
eh...bukan
apa ea....
terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata maka binasa
memang.....x yah cakap kat sape2 la,
even aku sendiri, senang jer terasa kat sape2
huhu...bukan terasa jatuh hati ke apa
tapi macam someone ne, dia tak bermaksud pown dengan tindakan/kata2 dia
tapi nak wat caner, dah kita nak terasa jugak
maka apabila kita terasa dengan someone tue,
maka kita pown jadi sedih dan mood kita pown dah down
tapi......
sampai bila kita nak jadi macam tue?
adakah kita biarkan perasaan hati kita tue terbang dibawa angin
atau kita berterus-terang,
dengan apa yang kita terasakan tadi?

mungkin sesetengah orang, sanggup berdiam diri
tapi bagi aku, sebelum keadaan menjadi parah
sebelum kejadian sama berulang kembali
aku prefer tanya berdepan.....
biarlah hati hancur dengan kenyataan dari that someone
tapi at least, we know the truth
dan kita boleh move on serta perbaiki diri kita sendiri~
who knows, mungkin salah kita sendiri?

well, depends on setiap orangla....
mungkin sebab aku anak sulung,
dan mungkin im tired with crazy thoughts inside of me,
then i chose to be someone that speaks her thoughts
depends la kowt

FOR THINGS TO CHANGE, I MUST CHANGE FIRST

p/s: nothing happened actually...it just my rambling
im not good with words, and i couldnt find a word to say~

Saturday, March 5, 2011

JANGAN TERLALU BAIK,SAYA AKAN MERINDUI AWAK..

artikel nie, aku copy paste jew dari fb
saje je nak kongsi, i found its so sweet=p

kochi kochi~here


Malam tadi, sambil rehatkan diri sempat juga aku capai satu majalah yang baru saja aku beli. Majalah tu keluaran November 2008. Aku baca satu artikel… tiba-tiba aku tersenyum keseorangan.

Berikut antara petikan yang buatkan aku tersenyum. Aku terfikir, kenapakah aku tetiba tersenyum setelah membacanya…

“Jangan terlalu baik, saya akan merindui awak.”
“Jangan terlalu mengambil berat, saya mungkin menyukai awak.”
“Jangan jadi terlalu rapat dengan saya, saya mungkin jatuh hati dengan awak.”

“Jika seseorang yang hadir dalam hidup kamu tapi atas sebab-sebab tertentu dia terpaksa pergi.. jangan terlalu sedih. Terimalah kenyataan, sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu. Masa akan menentukan segala-galanya. Jika dia ditakdirkan bersama kamu, dia akan kembali. Kembali pada kamu.”

“Adalah lebih baik untuk berani mencintai walaupun akhirnya anda akan kecewa daripada tidak mahu mencintai kerana takut akan risiko mencintai.”

“Jangan putus asa apabila terdapat saingan dalam percintaan. Adalah lebih baik untuk anda mencubanya atau anda mungkin akan kehilangan orang yang anda sayangi selamanya.”

“Salah satu perkara yang paling indah dalam hidup ini ialah memberitahu kepada orang yang anda sayangi betapa penting dan istimewanya dia kepada anda.”

“Jika dia boleh terima anda seadanya, dan sanggup menerima kekurangan anda dan masih sanggup bersama anda dan lebih menyayangi anda, maka anda adalah orang yang paling bertuah kerana ada seseorang yang mencintai anda seadanya anda.”

“Mencintai dan dicintai perlukan keberanian. Keberanian untuk terus mengekalkan rasa cinta itu. Seterusnya diikuti perasaan keikhlasan untuk menerima orang yang dicintai seadanya…”

“Bila diri dicintai.. Dia pasti akan berusaha untuk ada…sentiasa ada bersama.”

p/s: tengsla kat empunya author ne....copy and paste tanpa permission...hehehe...harap2 tak kena saman....

hepi birthday

Assalamualaikum~

Hari nie, dah masuk 5/3/2011
dalam tersedar, rupanya aku terlupa bahawasanya hari nie
birthday adik aku and kazen aku!
yup, they share the same birthday
sorang lahir 1990, sorang lagi tahun 1991*my brader*

dipendekkan cerita,

Otanjoubi omedetou to my brother
Mohammad Fathi bin Abd Hakim
hari nie dah genap 20 tahun dah....
besa dah adik aku yang ne....
kehkehkeh.....
adik aku nie, aku ley share pape sal Jepun....tabun..
dan yang paling best, bahasa jepun dia lagi advance dari aku^^

dan tak lupa jugak
kazen tersayang eceeewahh
Nurul Eeffah binti Awang
kazen aku yang muda 41 hari daripada aku
selamat masuk ke dalam golongan orang 21 tahun
hehehehe.....
walaupun kazen aku nie muda 41 hari daripada aku
yang pasti beliau jauh lagi matured dari aku....
hihihi

to both of you,
semoga dipanjangkan umur,
dimurahkan rezeki
berbahagia selama-lamanya~

p/s:memandangkan kalian ada duit masing2, so belanja sendiri2 la yer^^

Wednesday, March 2, 2011

this is me~

Assalamualaikum....

This post, i dedicated to someone that is closer to me
someone that always be with me through happy and sad
InsyaAllah with God's will, we will be friends forever

hehehe......
tetiba rasa cam berjiwang sedikit
tetiba nak reflect some of my actions that might hurt someone
first of all,
thanks for listening to my crazy story this evening
well, i have a bad swing-ing mood today
and thanks for the not-so bernas punya idea^^
hehehe....
its hard to say....
but im glad you were there when i need you
arigatou gozaimasu *bows*

*blushes*

and then, just now you told me about something you worried so much
and i act tough/harsh on you
im so sorry
if you think i dont care enough
that's the way that i think i can cheer you up
by saying something foolish=p
and all those words
i really didnt mean at all
so, genki da ne^^

p/s: buat awakla cik _ _ _ _  oi!!!!^^..tetiba rasa nak tulis something pada awak=D

Monday, February 28, 2011

kerja atau belajar?

Assalamualaikum

Hari nie, kita ada double post
sebab lama tak mengupdate blog
da bersawang gamaknya
tadi....surf tenet
bukak portal rasmi mara
sebenarnya nak cari tawaran kerja sebagai
Pegawai Pendidikan Siswazah MRSM rasanya macam tue sebutannya
almaklumla ex-students, rasa cam nak berbakti di sana=p
tapi......
actually aku pown konpius a.k.a tak taw camner nak apply
coz aku tak nampak kat mana linknya
neway, tue bukan masalah besar
susah2 tepon jer orang MARA tanya dorang macam mana

yang menjadi persoalannya sekarang
aku betul2 ke nak kerja?
lau tanya aku, aku sendiri tataw apa patut buat
becoz seriously sejak masuk final sem nie
bila da start buat research
bila da start buat academic report
aku rasa cam tak larat
PLUS.....
kalau aku tak silap fakulti Sains tawarkan dua jenis course shj untuk masters
iaitu Full Time Research ngan Research plus Taught Course
mula2 taw hanya dua je yang ditawarkan
hati mula da rasa tawar  nak belajar
sebab if possible, lau aku nak sambung belajar sekalipun
aku nak full time taught course
and no more research.....memang bukan jiwa aku la wat research nie

tapi tadi, tengah cari sal tawaran guru MRSM tue,
aku termasuk ke link UTM nyer postgraduate portal
and aku tengok course yang ditawarkan di Fakulti Pendidikan
baca and baca and baca
Fakulti Pendidikan ada menawarkan Full Time Taught Course
kalau aku tak silap pahamla,
FP ada 3 jenis pengajian
Full Time Research, Full Time Taught Course ngan Research and Taught Course
dan.....
untuk Masters lam Chemistry(Education), Full Time Taught Course pown ada
InsyaAllah begitu lau betul apa yang aku paham
so tetiba cam konpius balik
macam mana nie????
lau ikutkan hati dah malas nak belajar
assignments, projects, quizzes, tests
tapi bila pikir balik
mama nak sangat2 aku sambung belajar
rasa cam bersalah pulak lau tak tunaikan.....
especially after what they did for me all these years=)

aku pown tak sure.....
satu lagi, layak ke tak, nak sambung masters
well....semua tue depends la kowt
for the time being, aku try usha2 dulu fakulti pendidikan nyer sistem
lagipun tawaran dia seperti yang aku nak
then....tengokla nanti
aku ada PSM untuk dipikirkan buat masa sekarang~

wish me luck okay^^

~jya, matta ne

p/s: windu my family~~~wanna go home!!!