Wednesday, December 22, 2010

regardless of....

Assalamualaikum

Apa khabar sedara-sedari???
First of all, ingin saya memohon maap kerana tak update citer sal Osaka....actually banyak lagi nak kongsi, well terlalu banyak tetapi disebabkan rasa malas, saya tangguhkan dahulu....hehehe
InsyaAllah bila rajin, saya akan update...bila rajinla...

Keduanya.....
Seronok benor mak sedara serta sepupu2 pergi berjalan2 ke Singapore....jealous??? mochiron desu (of course)...i've never been there before, so teringin jugakla pergi.....neway thats ok becoz aku pown baru balik dari Osaka, tetiba nak gi Singapore...ingat mama and abah cop duit ke???wakaka....
well, as long as they have fun, im cool...ehehe....

so thats all....wait for my updates kay....

p/s: any souvenirs???hehehe

Wednesday, December 15, 2010

Osaka part 5

9/12/10   Thursday

Highlights
-Lecture dari Sato Sensei dan Miyake sensei
-Lunch with lab mates.....and ada janji ngan Koichi-san
-Sambungan analysis emission spectra and Junior lukiskan Doraemon untuk kitaorang
-Prepare untuk presentation esoknya dan berkenalan dengan Yuko-san

Minna-san

-Breakfast still sama...pergi kuliah cam besa....lecture ngan Sato sensei and Miyake sensei....still bosan actually (niat bukannya nak masuk kelas, so paham2la^^)

-Lunch ngan lab mates....hihihi...i loike XDDD berbual2 macam besa.....still ada rasa malu2....lam ramai2 aku rasa Yoshida-san la paling banyak tanya....siap tanya hobi lagi....aku pown bantaila reading novels....biar nampak educated sket...hehehe...memang aku suke baca novel, tapi bukan yang ilmiah nyer....huhuhuhu.....gomenne Yoshida-san.....


-Before lunch, Koichi-san ada tanya bila kitaorang free coz dia nak kitaorang dengar presentation dorang (Koichi-san and his partner yang namanya aku lupa). Dorang berdua ne akan ke Hawaii untuk presentation masters, law aku tak silap minggu ne...agak2nya da fly da pown=D tapi memandangkan kitaorang agak sibuk hari ne, kitaorang janji nak dengar esok.....
hahaha...masa makan Tanaka-san tanya adakah aku masih ingat janji kami (cheeewaaaah)......aku pown cakap "never forget" than koichi-san said something lam japanese yang lau aku tak silap paham "alamak dia tak lupa....." something like that...InsyaAllah aku paham simple japanese....hihihi...senyum je la bila dia cakap gitue....hihihi....sweeeeeetXDDD gatal mode 

-Analysis of experiment berlalu seperti biasa .Alhamdulillah machine tue OK.....tapi time tue lau aku tak silap ingat kitaorang sempat berbual2.....Junior taw kitaorang ne peminat anime....and kebetulan Junior nie peminat anime yang maniac.....istilah jepunnya otaku.....dia sendiri yang ngaku dia otaku...usually otaku nie something yang embarassing....dan disebabkan anime la kitaorang boleh bercakap dengan Junior....Junior sangat pemalu orangnya
Junior yang x pakai lab coat. Tengah melukis doraemon untuk kitaorang=D
-nie pulak gambo Doraemon yang Junior lukis....lawak2

Doraemon yang tak macam doraemon pown=D
-Time nie, law tak silap kitaorang berkenalan dengan sorang lagi lab mates...tapi dia tak bagi taw nama dia...so tak yah ingatla...yang pasti, dia memang tinggi giler....athlete rasanya=D

-Lepas da siap analysis emission spectra, kitaorang balik ke bilik discussion untuk siapkan presentation slide..Time tue la tak best sebab aku and partner aku ada percanggahan pendapat and aku memang bengkek giler ngan dia...sabo je la wei.....aku geram sangat sampai aku cakap kat dia "ye la awakla yang pandai"...dia pown jawab "tak ada la....." time tue aku memang malas nak layan dia....kang lama2 banyak benda tak sodap didengar keluar dari mulut aku...tamau la.....

-and kebetulan Yuko-san masuk dan memperkenalkan diri...so aku pown berbual2 ngan Yuko-san....rupa2nya Yuko-san pernah datang Malaysia dan dia ajar Tanaka-san dua perkataan~ "Terima Kasih" and "Sama-sama"...haha...comey Tanaka-san sebut Terima Kasih....bagi dia sebutan tue sangat susah=D

-so hampir pukul 5 petang, kitaorang bersiap2 untuk pulang....kali nie tak ramai pulak yang escort....sedeyh.....nak wat camner...sumer orang sibuk.....wuuuu;p


-malam tue, kitaorang siapkan slide....then terus tido

p/s: akan disambung pada next part...till then~

Osaka part 4

Assalamualaikum

8/12/10   Wednesday

Highlights
-Lecture dari Matsumura sensei and Kitayama sensei
-Lunch ngan lab mates
-Analysis using NMR, emission spectra and TLC
-Escort ke tempat berkumpul which made me melting^^
-Jalan2 sekitar Umeda

Konbanwa minna-san
Now lets continue the journey in Osaka
before that, kalu ada tergedik2 and tercompare sana sini harap maap yer....thats because memang b4 aku pergi Osaka lagi aku memang suka sangat pada Jepun=D

-Second day berlalu seperti biasa.breakfast tak len dan tak bukan macam apa yang aku makan pada hari sebelumnya...tyme tue da rasa muak makan roti....i wanna eat nasi lemak!!! then kami ke tempat kuliah pown seperti biasa.

-Lecture pada second day tetap bosan. Ngantuk hanya tuhan je yang taw....benda yang paling aku tunggu ialah lunch...hahaha...aku suka sangat lunch ngan dorangXDDD

-So bila waktu lunch tiba, macam biasa kitaorang ke kafe dan aku still lagi beli salmon fried....actually aku sangat tak suka salmon tapi aku tataw nape aku still beli salmon...dan seperti hari sebelumnya, aku makan tak habis. aku sangat lapar, tapi aku tak ley habiskan makanan tue...felt bad for the foods....sumer lab mates aku makan dengan cepat and pinggan dorang licin. macam mana aku nak habeskan law masa dorang da habis, aku baru separuh pinggan habiskan...aku taw aku makan slow....thats me;p

-petang tue, kitaorang wat analysis NMR, emission spectra and colour changes. NMR diajar oleh klon (im sorry, i forgot his name, kitaorang panggil klon sebab dorang cakap muka dia sama macam Kamenashi Kazuya-bagi aku tak pown)

-So hampir kol 5 petang, kitaorang bersiap untuk turun ke bawah. This time, tamau da lewat. Plus lepas tue nak gi jalan2 kat Umeda. So masa nak turun, dorang ramai2 escort kitaorang...ada kat 8 orang lab mates kowt yang temankan.....hahaha....SWEEEEEET XDDDD cair beb....dorang memang gentleman=D

-Bila sumer da ada, kitaorang pown mula bergerak. Kitaorang ke stesen ketapi terdekat lupa pulak nama stesen tue....agak jauh jugak kawasan uni ngan stesen...
dekat stesen

Lam train pown sempat posing...kihkihkih
Dihadapan Umeda Shopping Complex
-Dekat Umeda, barang2 dia sangat murah especially gadgets like Iphone, Ipod and Ipad...kamera pown murah2.....kesimpulannya murahla....nak beli pown jadi rambang mata...tapi last2 tak membeli gak sebab kena pikir kami masih ada beberapa hari lagi di Jepun, so better simpan dulu, last2 baru borong habis2an....

-Lam kul 10 lebih baru sampai JICA...penat yang amat....lepas mandi terus tido....da tak pikir pape da

p/s: next part akan disambung pada part seterusnya...till then~

Osaka part 3

Assalamualaikum

7/12/10   Tuesday

Highlights
-Ada dua lecture ngan sensei di sana. First ngan Hirose Sensei dan second ngan Nishiyama sensei
-Lunch with all lab mates
-Masuk lab dan experiment dimulakan
-Balik ke JICA

Untuk memudahkan citer, aku wat highlights dahulu, then baru wat citer meleret2. so sape2 nak baca panjang2 sampai juling, its not my fault...kihkihkih

~So pagi tue, as usual, bangun kul 6 pagi. Kitaorang bersiap and dalam pukul 7 pagi kena breakfast. Breakfast pagi tue hanyala susu aku benci susu...yukkssss! + cereal + orange juice + roti + jam stramberry and butter.

~After breakfast, kitaorang berkumpul sebab kena gerak ramai2. tamau ada yang tertinggal. bila sumer da ada, kitaorang bergerak menuju ke bus stop yakni berjalan kaki ke sana. route yang kitaorang guna sama macam Mr Yap tunjukkan. dengan kesejukan yang mengcengkam sehingga ke tulang hitam, perjalanan yang di ambil terasa mencabar...chewah....sangat sejuk sampai bercakap pown keluar asap betul ke kita sebut asap? kat sini kompem sihat coz makan sikit, pastue berjalan kaki....memang aku rasa aku makin kurus la sejak sampai sana=D

~so bila sampai kat bus stop, as usual, memang da ada satu line panjang...tak caye?? silala tengok gambo kat bawah ne....memang gua tabik sama mereka...sikit pown tak buat bising melainkan kebisisngan berpunca daripada kitaorang....hihihi....
ada yang men fon, ada yang baca buku.
~the same things happen in the bus....kitaorang sibuk amik gambo, dorang baca buku...kitaorang ne bolehla dimaafkan sebab ye la seminggu je dok kat Jepun, so apa salahnya buat bising sekali-sekala=D

~bila sampai kat fakulti, kitaorang bergegas ke dewan kuliah..almaklumla dorang ne tak ley terima kelewatan..no excuses..so dua lecture berlalu tanpa apa yang masuk lam kepala otak aku...nak wat camner, ngantuk seyh lecture dorang...tapi dorang da bagi yang terbaik, takkan nak wat muka ngantukkan...muka dak2 ne sumer menahan mata dari tertutup...kihkihkih...sumer bajet kool=D

~Lunch time!!! tetiba rasa berdebar bila masuk part ne hihi...yang ne antara the sweetest moments sepanjang aku ada kat Osaka..kat Osaka, bila lunch sumer member lam lab akan makan sama2...kalau ada 10 orang, sepuloh2 orang tue akan makan sesame....so memandangkan lab aku depan lecture class, dorang memang ramai2 da tunggu kat depan...malu seyh..tapi cam bangga....dak2 member2 aku sumer tengok jer...hihihi...so berlalula kami ke tempat makan yang terletak lam 5 minit berjalan kaki dengan lajunya=D

~sambil2 berjalan kaki, dorang bertanya pada kami berdua mengenai macam2 hal...aku pown da lupa apa daa...owh lupa, Imada sensei (Associate Prof) dan Komiya sensei (Assistant Prof) ikut lunch dengan kitaorang...so bila masuk lam kawasan kafe, dorang cakap makanan halal disediakan...ada salmon fried dengan ayam goreng...aku amikla salmon fried sepanjang hidup aku tak pernah aku pilih ikan over ayam. then aku amik nasi....cost dia hanyala 340 yen...aku x sure wape lau convert, tapi murahla...Tanaka-san tolong amikkan air untuk kitaorang...green tea...huhu..thanks Tanaka-san, demo aku tak minum green tea=D

~so bila sumer da ada kat meja makan, dorang pown ajar kena sebut apa bila nak makan...perkataannya "ITADAKIMASU" meaning thanks for the food....masa makan kitaorang berbual2....well, memang aku rasa sangat kekok and awkward sebab bercakap2 then senyap, then bercakap2....tataw nak cakap sal apa....antara yang aku ingat, dorang puji aku pegang chopstick dengan baik sekali....kihkihkih...mana taknya, kat kolej aku guna chopstick jugak, cuma bila makan ngan mee je la....
tengokla gambo ne yer....
nie la lab mates aku..ramai kan??? yang kat depan pakai kowt tue  Imada sensei=D tukang amik gambo ialah Komiya sensei...antara lab mates yang tader ialah Yoshida-san. depan aku ialah Koichi-san dan depan Husna(sebelah aku) ialah Tanaka-san. Tepi Husna ialah Junior dan depan sekali ialah Ando-san...nie antara orang selalu berbual ngan kitaorang=D alahai....tetiba teringatkan dorang;D

~Lepas lunch, kitaorang bergegas ke tempat solat...nak solat sangat susah sebab tak ada prayer room... so solat je la mana2 yang rasa bersih dan orang tak nampak..

~Tepat jam satu petang, kitaorang start lab kitaorang...Tanaka-san guide kitaorang completely...tak yah wisau pape....hahaha...arigatoo Tanaka-san=D so kitaorang kena wat synthesis yang makan masa selama satu hari untuk complete....dengan bantuan lab mates, kitaorang dapat buat...
Yang tak tahannya, masa kitaorang tengah wat experiment, dorang mai ramai2 tengok kitaorang wat...adoyaiii....x ley fokus daaa......lawak pulak wasenya....mana taknya, dorang jarang terima foreigners, dan tetiba foreigners yang pakai tudung mcam kitaorang...hihihi.....
semasa menjalankan synthesis..belakang aku ialah Ando-san, Junior dan Yoshida-san. Depan Husna ialah Tanaka-san...yang lagi dua orang aku lupa la nama dorang....gomennasai!
~sementara menunggu synthesis complete, kitaorang diberi rehat. masa tue, kitaorang kena wat model complex yang kitaorang dapat...mula2 susah gak, pastue dengan bantuan Koichi-san, dapat gak buat=D
model complex yang dah siap...hehe...posing kojap=D

~Then, some lab mates kitaorang datang dan berbual2 ngan kitaorang...most of our topic was based on our projects.....so lebeyh kurang exchange idea between Malaysia and Japan gitue~
bersama Yuri-san, Tanaka-san dan Yoshida-san....conversation lam english taw!
~Bagi most Japanese, english sangat susah....disebabkan itu, conversation antara kami macam sangat susah....tapi try je la....dorang siap ada pocket dictionary, in case lau x paham apa yang kitaorang cakapkan...they really did their best XDDD

~Kitaorang sambung balik wat synthesis. Around 5.30 ptg baru selesai...tue pown lepas member2 aku datang gtaw sumer da menunggu kitaorang kat bawah....kitaorang pown bersiapla untuk turun....then Tanaka-san and lab mates yang len pown escort kitaorang turun ke bawah...yasashii desu yo ne^^ dorang sangat baik...sangat2=D kesian kat member2, kena tunggu kitaorang....so mcm biasa, balik dengan bas. Malam tue, kitaorang just rehat lam bilik.

p/s: akan disambung pada next part...till then~

Tuesday, December 14, 2010

Osaka part 2

Assalamualaikum

meh kita sambung apa jadi the next day=D

6/12/10   Monday

-dalam pukul 7.15 pagi, kami keluar dari kawasan airport. Kat sana, bus dah tunggu kami. Tourist guide kami ialah Mr Yap, staf UTM yang wat phD kat Osaka Uni. aku pown tak wape paham citer dia, tapi yang penting dia ialah orang Malaysia.
dalam kawasan imigresen.

semasa menunggu bas-cuacanya sangat sejuk!

posing jap~

-as soon semua barang da masuk lam bas, kami semua menaiki bas. and the driver, kalu anda semua lihat gambar di bawah
tengok camne dorang dressed. every and each bus driver ada their own uniform. yang penting, even driver bus pown smart. sangat kemas and tabik la^^
-so next we headed toward Osaka castle, perjalanan sejam dari airport. kat sana kami diberi masa selama 15 minit sahaja untuk bergambar kerana lepas pergi Osaka castle, kena pergi Osaka uni untuk welcoming party yang disediakan oleh pihak uni.
this is Osaka Castle-dont ask me what is this. i dunno. kitaorang sibuk bergambar plus tourist guide pown sibuk amikkan gambo.hahaha
-dalam pukul 11.30 pagi, kami disambut oleh Professor Matsumura, professor yang handle this program bagi pihak Osaka Uni manakala Professor Hadi pulak handle bagi pihak UTM. sesampai sahaja di sana, kami diberi taklimat mengenai jadual kami. owh ya, mula2 sampai kat Osaka Uni, rasa cam masuk kat kawasan genius2. the air was so different. the students look so brilliant=D sorry, no pic taken coz nervous..hihi....honestly, i have a very high expectation toward the students. and they really deserved the best expectations=D
-Welcoming party :
  • students2 and lecturer2 termasukla Dorang nyer Dean sambut kedatangan kami. kat Jepun, bila dorang wat majlis, dorang letak meja rapat2 kat tengah and kerusi letak kat dinding. ingatkan kerusi untuk duduk, tapi rupanya kerusi untuk letak barang jer. maksunya you have to stand throughout the program. makan pown sambil berdiri...aiseh...penat nak berdiri=D
  • welcoming speech dari Matsumura sensei. Then dr the Dean. then Dr.Hadi bagi speech. you can detect the differences of pronunciation from both Japan and Malaysia( Dr Hadi sebenarnya asal dari Indonesia). Anyway they did their best to deliver the speeches and big applause to them. Then kami kena perkenalkan diri kami. Haila....yang ne yang tak best. nervous sangat~ then kena wat ala2 cheers, sebutannya "kanpai" which means cheers. sedangkan minum orange juice je kowt. dorang served sandwich telur, ebi furied (prawn goreng), salmon fried and ayam gorang. sumernya halal. Matsumura sensei sahkan yang semuanya halal (Japanese people are very honest and they dont lie especially to foreigners). Tapi aku makan ebi furied sebab teringin nak makan (Kyohei suka makan ebi furied^^). 
- Lepas siap welcoming party, kitaorang ada perjumpaan dengan students Malaysia yang blaja kat Kisoko( Graduate School of engineering science, Osaka Uni). dorang citerla macam mana dapat belajar kat Osaka Uni. ada yang buat science, ada yang buat language(bahasa jepun). dorang sumer dapat scholarship. i wish i can study there. I really want it =D

- Kami dipecahkan mengikut lab masing2. b4 pergi, kami telah ditetapkan which lab yang akan kami masuk. So aku and Husna, my partner lab was assigned to Naota Lab. They did Synthetic Organic Chem (aku tak amik subjek ne). Waktu ne, aku kenal dengan Imada sensei. Imada sensei merupakan Associate Prof kat Naota's Lab. merupakan orang kedua tertinggi selepas Naota sensei.

-Kami dibawa ke Naota Lab. on the way, kami berbual2 mengenai Jepun. Then bila sampai kat lab, kami diperkenalkan dengan Naota sensei. Then Naota sensei bagi sedikit lecture mengenai apa yang mereka buat kat lab. After that, kami diperkenalkan dengan Tanaka-san, orang yang akan membantu kami throughout the experiment yang kami kena buat. B4 balik, dorang bagi kitaorang journal dengan jadual mengenai tugas kami sepanjang kami di lab. Part ne yang tak best. nak kena baca journal.hehehe. dorang siap hantarkan kami ke tempat kami seharusnya berkumpul sebab kitaorang kena balik ke tempat penginapan sama2 (kena naik bas untuk ke tempat penginapan)

 - So as Mr Yap da menunggu, kami ke tempat bus stop di mana students Osaka Uni naik bas. Kitaorang tak sangka, masa menunggu bas, dorang da form line panjang. nampaknya kami pown beraturla nak naik bas. hahaha.something that you dont do in Malaysia. masa beratur pown, kita dapat lihat orang jepun suka buat something bila menunggu bas macam baca buku, main fon, yang penting dorang tak bercakap sesama sendiri. sedangkan kami sangatla noisy...hihihi. and route yang kami ambil merupakan route yang kami kena guna hari2. perjalanan dengan bas ambil masa lam 20 mins, then sampai kat bus stop kedua, kami kena turun and jalan kaki pulak dalam 20 mins...letih seyh....tue yang kami buat hari2...and satu lagi, bus sorang punctual. kalau da ditulis 8.10 bas bergerak, make sure you'll be there b4 the time sebab even lambat seminit, bas da tinggalkam korang...punctual giler=D

  • Kami dibenarkan pulang ke tempat penginapan kami. B4 pergi ke Osaka Uni, kami dah pown check in. tempatnya bernama JICA. x sure JICA stands for what. tapi mostly foreigners stay there. rasanya tempat tue khas untuk foreigners. bila masuk ke dalam bilik, speechless sangat2. sebab dormitory dorang cam hotel 5 bintang. dahla sorang satu bilik. besar jugak bagi seorang. katil pown besar. yang pasti memang terbaikla penginapan dia. bagi japanese memang murah, tapi bagi kita, kelas satu nyer hotel. dalam kepala aku, hotel dorang tak ada toilet, and toilet kena share, and kena tido atas futonn (tilam) tapi sumernya silap. siap ada tv and radio. sayangnya tak ada gambar~
-malam tue, kami dibenarkan rehat sepuas2nya. aku amik chance ne untuk gosok baju and rehat. sebab pukul 6 da kena bangun. and lagi satu, pukul 5 ptg pown da gelap macam pukul 8 mlm. sebab sekarang nie winter, so malam lagi panjang dari siang. rasanya kalu puasa pown tak terasa=D

p/s: akan disambung pada part seterusnya.till then~

Osaka part I

Assalamualaikum

as what i've promised to chik, here is my updates of my journey to Osaka. this updates is based on my point of view, so there will be biased here and there=D
ada salah silap, tergurau kasar, tersalah bahasa, tercompare sana sini, harap maaf. enjoy reading kay.i'll try make it simple and tak meleret-leret=D

-9 pagi 5/12/10, bertolak dari Jerteh ke KL. sampai di hentian Putra lam kul 6 ptg they know we're rushing tapi still lambat...grrr 
  sampai KLIA dalam 7.15 ptg. ramai yang dah berkumpul. kami diberi masa sampai pukul 8 malam untuk makan, solat and tukar duit. so as soon as kami di sana, lepas letak luggage and semuanya, me, abah and abang teh terus gi kaunter untuk tukar duit dari RM kepada yen jepun.honestly, when you sell to airport's money exchanger, you lost big amount of your money. pengajaran: jangan tukar kat KLIA.
- lam kul 8 mlam, kami check in. disebabkan two of our members tak sampai lagi, process check in jadi slow. sabo jela. neway we all excited sebab xsangka kami akan fly malam tue jugak actually i still couldnt believe i already back to Malaysia. rasanya tak payahla citer pe jadi lepas check in kan. everything was fine and went smoothly.
-flight berlepas pada pukul 12 tengah malam. sayonara Malaysia. Osaka here we come
-dalam flight, aku tak ley tido plus wase nak muntah sebab bas bergoyang2 je masa odw ke KL....not a very good day !_!

di airport with all members. lihatla barang2 kami. banyakkan!
so akan disambung dalam Osaka part 2. till then~

PULANG~

Assalamualaikum

Apa khabar semua? miss me???
hahaha....im back=D
tadaima ^^
alhamdulillah aku sampai KLIA lam kul 4.40 ptg, then naik bas ke UTM kul 9 mlam and sampai kolej lam kul 1 pagi.
i got many interesting things to share=D i will share them, but not now. still dalam mood mengimbau kenangan. i really miss my lab mates and Osaka. dapat banyak sangat pengalaman berharga and InsyaAllah, kalau dipermudahkan dan ada rezeki, aku nak sambung masters kat sana. pray for me kay...im totally fall in love with Osaka and orang kat sana.

p/s: wait for my updates kay. im gonna share with ya all...till then~

Friday, December 3, 2010

Osaka!!!im comingXDD

Assalamualaikum=D

Sekarang nie aku berada di rumah, menanti saat2 terakhir seblom berangkat ke Osaka.
pejam celik pejam celik sudah sampai masanya yerk!
rasa baru semalam kawan aku offer join program, rasa cam baru semalam kena cari sponsor yang tak dapat2
InsyaAllah, kalau tak ada aral yang melintang, everything will be as what we have planned.
owh ya...walaupun actually aku sepatutnya wisau sal budget aka money....hurm.....aku still kena bayar rm2500 untuk transport and hotel yadda yadda yadda...tapi memandangkan mama nak taja separuh...well...takla sampai separuh....hihihi....so tak yah wisau sangat....
Alhamdulillah, Allah permudahkan aku sal urusan budget ne....walaupun aku kecewa sebab tak dapat dari satu tempat tue....ye la....aku sepatutnya dapat, tapi becoz rezeki tak ada, terpaksala....memang banyak tempat yang aku minta tak dapat, tapi this one, aku KECIWA BANGAT!!! never mind that =)
so 5hb ne flight kul 11.50 malam sampai 13 hb ne....moga2 dipermudahkan sepanjang di sana...

oh!!!!aku lupa nak buat slide...for my presentation....oyoyo!!!!

p/s: sponsor, anyone???

Friday, November 26, 2010

exam is finally over!

Assalamualaikum=D

Minna!!!! ogenki desu ka?
Sekarang da boleh bernafas dengan lega~penantian satu penyeksaan....ciiiwah^^
Final exam pown da abes~ bolehla nak fokus pada Osaka...huhu....tinggal 2 minggu lagi....actually seminggu lagi, tapi sengaja kira lambat2, barula sabar^^


 Im soooo cannot wait that



Okay, tak nak citer sal Osaka...
just ramblings


masa untuk berlalu..jya....













p/s: arent those moving avatar cute??they are so hard to ignore XDD sebabkan mereka, aku lupa nak post apa...hihihi

Monday, November 22, 2010

trial

i found this!
sugoi!!!! cho ureshi
finally!!!
kawaii desu yo ne XDD
and they are moving too!!!
yay!!!

nanti bila ada masa, aku nak blaja mengadjust these smileys supaya berada di kedudukan yang aku nak^^

jya~matta ne

exam=p

Assalamualaikum~

Maka esok, bermula exam bagi sesi kedua~after raya
takut rasanya
coz esok ada dua paper
and both yang killer nyer subject
paper untuk esok
1) Environmental Chemistry
2) Surface and Colloid
yang aku paling takut subjek Suface and Colloid~ pening nak jawab soalan yang banyak plus 3 jam masa peperiksaan.....yang paling menakutkan subjek ne sebab aku kena banyak hafal....ye la, da tak faham, hafal aje la...wuuu...^^

dan, 26hb ne ada final paper! YATTA!
subjek Forecnsic Science~this is my favourite subject

harap2 semuanya dipermudahkan...dan aku ingat apa yang aku dah studi slama ne....
InsyaAllah=D

jya~matta ne^^

Saturday, November 20, 2010

konvo + naik pangkat

nie mungkin terlalu awal untuk wish
tetapi...
sementara masih ada masa dan masih teringat

untuk my beloved Mama
Congratulations for your graduation
and tak lupa jugak Che aka Madam Hasmah Abas
my aunt
kerana bakal menerima ijazah dalam bidang pendidikan@perguruan
di PWTC esok^^
yang sedeynya i couldnt join them tomorrow kerana 2 papers kena sit pada hari Selasa ne
sob sob
yang pastinya tahun depan depa nek gaji^^ shopping shopping=D

and and
Congratulation to my beloved Abah
untuk naik pangkat
yang rasanya pertabalan tue hari Isnin ne kalu tak silap
daripada pangkat Mejar kepada Leftenen Kolonel aka Leftenen Kenel
im not sure how to spell it =p
hehe...bila naik pangkat, naikla jugak gajinya
tho im not sure berapa sebenarnya gaji abah and mama
tahu mintak jer

Alhamdulillah, rezeki buat kami sekeluarga
syukur pada-Mu Ya Allah.
semoga Allah merahmati kami sekeluarga =D

p/s:besnyer kalu ada smiley yang bole gerak2 just like my journal...it will be more fun to write XDD

new style~

yay!!!
mencuba style baru for posting
thanks to my beloved kazen...Nurul Eeffah SENSEI
for teaching me to post entry from old style to this new style
pas ne bole la nak jadi sarkastik sedikit^^

okay....masa untuk sambung tido study
jya...matte ne XDD

p/s:suda kembali ke UTM terchenta...gonna miss home and PD
owh...and as usual...any sponsor???

Thursday, November 18, 2010

Port Dickson

2326 18/11/10 Thursday

Assalamualaikum~

Hari ne, kami sekeluarga ada majlis qurban dekat PD, tempat abah bekerja
As usual, kitaorang yang muda ne bukan wat kerja...huhu...actually, nak buat jugak, cam potong sayur ker, kupas bawang ker, tapi makcik2 conquer sumer...so kitaorang melihat2 ajer=p
okay, im not going to talk about this, but i wanna share something, which i think VERY IMPORTANT TO ME...huhu
first of all, congratz to abah sebab naik pangkat kepada Leftenen Kolenel (mcm ne ke ejaan dia??)
alhamdulillah, Thank You Allah=D
after 16 years dengan pangkat Mejar....and next year we're going to move to PD...YAY!!! I LOVE PD XDDD
yes! dalam pertengahan bulan 12 ne, barang akan diangkut dari Kok Lanas ke PD...well tak banyak barang coz da ada umah sendiri kat Padang Luas, so bawak barang yang simpan kat Kok Lanas jer=D
and petang tadi, after majlis qurban tu abes, kitaorang round robin round PD....antara tempat yang kitaorang pergi ialah rumah lama kami kat Quarters Tentera...tengok bakal umah baru kami*x baru pown, quarters lama^^*
kitaorang tengok rumah yang pernah kitaorang duduk masa aku lam darjah 2...haha...teringat kenangan dulu2....well, masa kecik2 aku n adik2 agak nakal, suka main kat luar umah...antaranya Istana Takeshi, pergi haunted house yang x haunted pown, and yang paling dorang ingat, AKU KENA TEMBAK NGAN ANAK UNCLE NORDIN, Amin! ceit!! yang tue gak dorang ingat~~~fufufu
sakit ow...kena tembak...hahaha....tapi banyak kenangan kat umah tue...sebab tue aku suka dok PD, tapi ya la...everything is different now....I MISS MY CHILDHOOD FRIENDS AND MEMORIES THERE=D
pastue, abah bawak kitaorang ke sekolah lama dulu...SK Panglima Adnan...sekolah aku masa darjah dua dan tiga...kitaorang gi skolah naik truck askar...haha...best!! pengalaman yang tak sumer orang ada =D
then, pas Asar, kitaorang mandi pantai kat Tanjung Biru, dekat ngan kem abah aku kerja....pantai dia bole tahan, air dalam...yang sedey, aku tak mandi...malas nak tukar baju~~~
yang best kat pantai tue, dorang ader service Banana Boat and Drift....waaa....aku nak men!!! tapi baju tak bawak *menyesal2*
walaupun abah tak kasi kitaorang main banana boat*dengan alasan mahal* tapi actually abah nak main gak...sebab abah asyik tengok jer masa bot tue lalu.....wahahaha
kesimpulannya nak gi pantai bawak baju extra walaupon tak main XDDD

thats all for today~ponat but Im happy...tomorrow kena gi Johor and balik college...im gonna miss home~Jertih

p/s: PD, wait for me...I will come and explore XDDDD

Monday, November 1, 2010

sponsor

2031 1/11/10 monday

Assalamualaikum

2 hari ne, memang tak lekat kat bilik...merantau jer mencari duit...
sabtu baru2 ne, gi area JB yg aku tak pernah pergi termasuk Larkin and Bukit Indah, gi serang kedai2 kaya yang boley bagi duit on the spot....kitaorang 15 orang dipecahkan kepada 3 grup, maknanya 5 orang satu grup..grup2 len gi serang area Pasir Gudang and so on...kitaorang stat bertolak kul 9.30 pg...and pulang ke bilik kul 9.30 malam.. grup aku termasukla fadhil, lokman (budak berdua ne dak chemical eng, bukan dak fac kitaorang) fiqah and nad...Nad, owner of the car and jugak kepala kitaorang ritue and jugak vice director program kitaorang.Thanks to Nad sebab drive kan kitaorang sampai lenguh2 satu badan, and jugak blanje lunch=D arigatoo gozaimasu XD so mcm2 la kitaorang kena lalui...antaranya "maaf, bos tak ada", "bisnes tadak baik la", "u pergi tanya orang depan, dia boss" and bila tanya "maaf, saya pekerja sahaja".....hampeh....yang tue memang tak ley bla...geram kowt....
tapi ada mak cik singh kowt, kitaorang cakap kitaorang akan datang balik untuk bagi resit, dia cakap, tak ape, datang bila2, saya percaya sama kitaorang...baik betul...
and nak dijadikan citer, kitaorang minx kat kedai rawatan hydrotheraphy area tampoi nu, kat angsana, assistant dr cakap dr free lepas sejam, so kitaorang tinggalkan la paperwork kat sana...after solat asar, kitaorang datang balik....masa kitaorang tunggu dr tue siap kerja dia, kitaorang tunggula...time tue ada patients tengah tunggu gak...dorang bertiga....sorang pesakit dengan 2 orang peneman, rasanya family pesakit tue kowt....then salah sorang family pesakit tue pown nyanyi depan kitaorang...tak ingat lagu apa, ala2 zaman p ramlee la kowt...dia cakap dia selalu dengar lagu nie kat singapore...orang ne orang singapore...jauh datang berubat...then si lokman and fadhil ne cakapla sinar(maybe) orang tue cam tercengang...tataw kot....masa orang tue tengah nyanyi, assistant tue panggil kitaorang....serba salah, nak bangun dengan tak nak coz orang tue asyik nyanyi...pastue dia nampak kitaorang bangun, dia pown berenti nyanyi....bincang punya bincang ngan assistant tue, then dapatla sumbangan. RM 50, besarla jugak...kitaorang pown tak expect banyak coz ye la, daripada tak dapat...then orang tue tanya apa yang kitaorang buat kat pusat rawatan tue, kitaorang pown explainla nape...nak dipendekkan citer yang da nak abes ne, dorang bagi RM 100 plus 10 dollar Singapore....Alhamdulillah, Allah jer tahu betapa hepinya kitaorang...dorang sangat baik...
so seharian mencari duit, kitaorang dapatla lam RM 300 dengan 10 singapore dollar...haha...lawak betui...

then, the next day, petang tue aku bertolak ke Melaka, singgah umah ayah sedara aku kat Melaka, ayah De....dia soh tido umah dia...kebetulan aku nak gi Yayasan Melaka nak tahu sal permohonan aku minx sumbangan...alhamdulillah, dato' tue luluskan RM 500, tapi kena process dulu...so kena tunggu seminggu dua lagi la....harap2 dapat....sangat besar harapan aku agar dapat RM 500 tue....

and terima kasih kat ayah de and family coz let me stay overnight...dahla umah baru, cantik, bau perabot pown tak hilang lagi...huhu....neway, sempat main ngan adik sepupu baru lahir...wape bulan ea????lupa nak tanya...comey jer....and dapat gak main ngan maisarah and muiz....tak sempat nak jumpa asyraff, dia skolah time aku nak pergi...im gonna miss them, especially si muiz tue...huhu...pandai dia layan orang*mana taknya, mulut manis....ada gaya playboy pown ada* huhu...sori2.....tapi siyes, si muiz ni kalu dengan ngan pompuan, lain macam jer....baru tadika kowt=D hahaha

that's all for today...walaupun penat cari sponsor, tapi aku gembira coz baru kita taw mcm mana perangai orang bila students universiti minx wat collaboration....pengalaman yang sangat berharga, dan tak akan dapat bila da kerja....at the end of the day, pengalaman nie akan membantu aku bila kerja nanti...duit boleh cari, tapi pengalaman, kita yang kena laluinya...
im happy that i join this program=D

p/s: sponsor, anyone???

Wednesday, October 27, 2010

artikel facebook# diet Rasulullah

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN
* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.
* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.
*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.
* Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).

Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"

Monday, October 25, 2010

temuduga

dicopy dan dipaste daripada

http://www.iluvislam.com/gaya-hidup/kerjaya/1022-tip-lulus-temu-duga-sektor-swasta.html

Kita mahu kerja di perusahaan bukan semata-mata bijak di akal tetapi juga di hati dan melalui tingkah laku.

Justeru, bagi mereka yang bergraduasi dengan PNGK cukup-cukup makan, sila ikuti tip-tip ini untuk menonjol di mata penemu duga hinggakan dia akan berbisik kepada dirinya sendiri, "Pensyarah budak ni salah menilai agaknya."

Tip Pertama: Tujuan

Sebagai orang Islam, kita mesti tahu perkara pertama yang perlu ada sebelum kita buat sesuatu perkara, bukan? Ya, niat.

Niat anda mencari kerja mesti betul, agar keseluruhan acara bekerja diberkati Allah yang setiap saat memerhatikan kita dari atas sana. Kerja itu ibadat.

Jadi, pastikan kita bekerja kerana Allah. Kalau bekerja kerana mak ayah, sudah pasti muncul dalam imaginasi kita gambaran kita memberi wang RM500 sebulan kepada mak ayah.

Tetapi kalau kerja untuk Allah, bagaimana?

Ya, untuk menambah baik masyarakat sekeliling dan semuanya. Orang kata add value.

Kita bekerja untuk membolehkan diri kita menyahut saranan Allah untuk add value dalam umat manusia, bermula dengan add value dalam keluarga (keturunan), kejiranan, kampung, negeri, negara dan dunia.

Mana tahu nanti anda akan mengganti Ban Ki Moon selaku Setiausaha Agung PBB?

Allah suruh kita buat baik, memberi makan kepada orang miskin dan anak yatim, bantu-membantu, mengeluarkan zakat, bersedekah dan menyampaikan ilmu.

Ini semua kita tidak dapat dilakukan kalau tidak ada duit. Nak dapatkan duit kena kerja. Jadi, bekerjalah kita kerana Allah.

Tip Kedua: Persediaan

01.Berfikiran Positif

Sekiranya kita mengakui kita memang sejenis manusia bercas positif, maka di hari temu duga kita pasti akan positif tahap maksimum. Dalam masa mencari kerja (menganggur), buatlah perkara-perkara yang anda selesa dan bagus padanya (good at it). Makan makanan yang anda suka. Nikmati setiap detik "bercuti" dengan kawan-kawan. Do not over confidence, just... smart.

02.Studi Menyeluruh

Sekarang sumber informasi banyak, jadi pastikan sebelum ke bilik temu duga sesebuah syarikat, kita sudah tahu sebanyak mungkin maklumat berkenaan syarikat tersebut. Paing tidak, hal semasa dan asas perniagaannya, lingkungan produknya dan cawangannya. Kalau ke bilik temu duga Proton dan penemu duga menyebut tentang hal semasa Proton seperti, "Lately our company is having a great discussion about engaging partnership with Volkswagen, what do you think about this issue?" Dan kalau kita jawab, "Oh, really? I actually don't really know that." Itu memang menggali kubur sendiri. Juga studi lokasi temu duga (termasuk aliran trafik waktu puncak) sehari sebelum sesi untuk datang 30 minit lebih awal nanti.

03.Berlatih

Cakap depan cermin dan lihat bahagian mana yang perlu diperbaiki. Gaya tangan, nada suara, atau leher. Manalah tahu nak speaking punya sampai tergeliat leher... hehe. Boleh juga ajak kawan untuk konon-konon jadi si penemu duga.

04.Resume

Resume mesti ringkas dan padat, paling tidak dua muka surat. Kemudian. Semua item dalam resume akan menjadi modal bagi penemu duga untuk bertanyakan soalan. Boleh lihat nanti bila dia nak tanya soalan, dia akan belek-belek resume kita dengan muka tak percaya. Jadi, pastikan semua butiran dalam resume itu anda tahu keseluruhan ceritanya. Bawa back up document. Kalau dalam resume kita menyatakan tentang projek akhir tahun, bawa laporannya.

05.Sekufu

Sekiranya mahu cepat dapat kerja, aim dulu company yang sekufu dengan PNGK kita. Kalau grad 2.33 dalam bidang kejuruteraan Mekanikal mahu target Shell atau Slumberger memang susahlah bang. Cari syarikat swasta biasa-biasa dulu. Sama ada syarikat tersebut kena dengan cita rasa atau tidak, tidak kisah. Apa yang penting ialah mencari pengalaman pertama berkerja. Selepas ada pengalaman setahun dua, kalau rasa nak demand, silakan.

07.Pakaian

Bagi jawatan eksekutif seperti eksekutif pentadbiran, arkitek, jurutera palnner dan lain-lain: kemeja warna cerah, seluar gelap, kasut hitam, rambut pendek (kalau boleh buat stail Carlo Ancelotti) dan kenakan tali leher; warna biar waras jangan pakai klip Doraemon pula. Bagi anda si gadis comel-comel, saya rasa saya tak perlu nak komen lebih, anda semua lebih expert bab pakaian, bukan? Pemakaian tidak ada kompromi. Jatuh cinta tahu pula pandang pertama. Jadi, jangan tak tahu perkara itu juga boleh berlaku di bilik temu duga. First impression bukan perkara main-main.

Tip Ketiga: Perkara Asas

Sahsiah diri. Perkara ini adalah 'kemasan diri' atau kekuatan EQ kita. Graduan dengan 3.50 pointer ke atas pun belum tentu pandai dalam bab ni. Jadi ini peluang sama rata untuk semua lapisan CGPA.

01.Tepati Masa

30 minit awal untuk rileks, hirup udara dalam perusahaan, dan berak dulu kalau perut bertindak mahu menjahanamkan sesi temu duga anda... hehe. Pokoknya, ambil masa untuk bersedia.

02.Jadi Diri Sendiri

Ya, betul kita dah buat studi, berlatih, dan self talk malam semalam bagai nak rak tapi jangan biarkan skrip-skrip itu semua membuatkan anda jadi seperti robot. Jangan asyik ulang benda dalam kepala takut lupa, just let it go. Kosongkan fikiran dan free. Biarkan skrip-skrip tadi berada di belakang kepala yang akan keluar secara spontan dan natural.

03.Jujur

Syarikat adalah pembeli, dan kita datang pada hari itu untuk menjual diri. Maka, kita dengan ikhlas perlu target bagi mencapai win-win situation. Syarikat mendapat pekerja yang baik, pekerja mendapat syarikat yang sesuai dengan diri. Jadi, kita kena jujur. Tak suka, cakap tak suka. Tak tahu, cakap tak tahu dalam bentuk terbaik. Kalau kita yes sir saja memanjang untuk pancing kerja, nanti dapat kerja yang tak kena jiwa, bos pening kepala malah kita juga turut merana.

04.Be Cool

Jangan gentar. Penemu duga itu adalah pak cik seseorang yang suka menyiram pokok bunga pada pagi hari minggu. Alah, macam pak cik kita juga. Jadi, jangan masuk ke dalam bilik temu duga dengan kepala lutut bergetaran dan perut berombak-ombak. Rileks dan anggap temu duga sebagai sesi berbual-bual.

05.Bahasa Badan

Anda tahu 70% komunikasi adalah pada bahasa badan? 10% pada intonasi suara dan hanya 20% pada bahasa. Sebab itulah walau pun tidak pandai bercakap, babun Afrika boleh hidup bermasyarakat hanya dengan terpekik-pekik kala singa tiba-tiba muncul. Justeru, perlu tahu bermain mata. Kalau ada tiga penemu duga, pandang mereka sama rata jangan sampai ada yang merajuk. Tangan tak boleh tetap pada satu kedudukan, mainkan ia ikut irama kata. Jangan biar lama atas meja, jangan biar lama bawah meja. Muka kita pula mesti penuh minat, penuh konsentrasi, penuh tenaga. Sekali anda menguap depan penemu duga, memang tidak ada harapanlah jawabnya.Begitu juga, anda perlu bijak membaca bahasa badan penemu duga dan kendalikan sebaiknya.

Tip keempat: Temu Duga

01.Butiran spesifik.

Soalan pembukaan paling popular adalah "Introduce yourself, please." Baik, jangan lupa untuk senyum dulu dan ucapkan terima kasih. Beri biodata ringkas, termasuk hobi. Ulas tentang kursus yang kita ambil serta kekuatan diri. Jangan meleret, just nice. Anda perlu ingat, ini bukan soalan suka-suka, sebenarnya ia satu soalan tidak langsung kepada soalan langsung iaitu, "Why should we hire you?"

02.Pandu Sesi Soal Jawab

Sebenarnya, kita boleh pancing tukang temu duga ke arah skop yang kita kuasai. Kadang-kadang penemu duga menyediakan soalan, kadang-kadang tidak. Justeru, soalannya akan berbuah daripada jawapan kita pada soalan sebelumnya. Semasa menjawab soalan, secara automatik kita sepatutnya dapat menjangka soalan yang bakal keluar dan kalau kita boleh pandu soalan-soalan itu ke ruang lingkup pengetahuan kita, itu adalah peluang keemasan! Jadi, cuba beri jawapan yang berpotensi memancing minat penemu duga untuk bertanya lagi berkenaan subjek kita itu. That's it!

03.Cara Berdalih

Kadang-kadang rantaian atau tembakan soalan akan sampai ke satu titik yang memerlukan kita cakap, "Sorry I don't know." Ish, takkan nak cakap tak tahu, jatuhlah saham kan? Memang ada penemu duga yang sengaja nak jatuhkan kita. Dia cornered kita dengan soalan tahap CEO, dia tanya, tanya dan tanya sampai kita terkencing. Kadang-kadang memang kita boleh nampak niat "jahat" dia ke situ. Tak adalah "jahat", lain penemu duga lain cara. Kita pula nak cakap tidak tahu, takut gagal temu duga. Lalu kita pun cuba untuk menipu. Sila jangan cuba untuk menipu penemu duga, kalau tidak tahu, kenalah tahu bahawa ada banyak cara untuk cakap tak tahu dengan cara berhemah.

Kita kena jual diri kita berdasarkan apa benda yang kita ada, dan kejujuran adalah satu benda bernilai yang paling penemu duga suka. Jujur, dan katakan "I am sorry sir I am afraid I do not know to explain on the subject. However I believe learning is my responsibility if I am hired." Jangan cuba tembak, jangan tipu. There is no right or wrong answer. Kadang-kadang penemu duga pun tak tahu, dia acah saja pun ada. Semuanya adalah perbincangan. Dan sebenarnya, penerangan kita itu yang akan pancing minat penemu duga. Dia boleh menghakimi kita bukan daripada segi betul atau salah jawapan kita itu, tetapi cara kita berbincang boleh mencerminkan apakah kita jenis yang sembang tanpa fakta, cuai, tiada keyakinan diri, atau tidak tahu buat kerja. Jadi, jawab berdasarkan apa yang kita tahu. Boleh jadi apa yang kita tahu itu salah dan kita cuma jujur beritahu bahawa memang sekadar itu yang kita tahu. Pastikan anda mengakui dengan penuh karisma dan profesionalisme, penemu duga akan suka untuk menjelaskannya kepada kita nanti. Dia pun mahu tunjuk action juga.

04.Gaji

Sesi interview adalah sesi jual beli. Jadi, jadilah bijak untuk pancing gaji. Biasanya setiap syarikat ada standard gaji permulaan untuk fresh graduates. Tidak usah risau. Bagi mereka yang sudah ada pengalaman, pasti tahu bagaimana nak kaw tim offer.

Akhir sekali, jangan putus asa, senantiasa bertawakal. Cuba sampai dapat, bila dah dapat cuba improve diri untuk mencari kerja yang betul-betul untuk jangka masa panjang.

Wednesday, October 20, 2010

artkel fb#Jodoh ditangan Allah

i found this....dengan niat share semata2....and artikel nie bawak maksud yang sangat mendalam=D

selamat membaca=D

Pada suatu hari, Saya bertanya kepada emak, "Maa satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? "Mak jawab, "dua-dua bukan.." Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.

"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." Saya menarik nafas dalam-dalam."Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya."Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.

"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. " mak menyusun ayat-ayatnya."Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjolkan oleh seseorang tu.."

Saya memintas, "Tak faham.."Mak menyambung "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.." Mak menyambung lagi,"begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu.."

Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..

Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi.Emak buat-buat tidak nampak.

Secret Admire

"Kakak, mak dulu masa remaja ada secret admire.. Rajin betul dia hantar surat ..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh. .lama budak tu tunggu mak..Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak..

Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu." Mak merenung jauh.Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..

"Mak memang tak ada perasaan langsung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil."Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu..Mak takut pada Allah.

Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.."Mak, seperti kakak.." mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya.kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.

"Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung.

Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.."emak melemparkan pandangan ke lantai. "Selepas tu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.

Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.

"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama da tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak.." mak menelan air liurnya. Saya diam.

Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.

Adakah ia suatu diskriminasi?

"Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita

jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada

sesuatu keistimewaan pada seseorang tu.

Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas

jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak

akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh

cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple

mungkin.. Tetapi bukan berkahwin... Kerana kita

berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah

tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang

kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan

dikahwinkan dengannya.."

Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya

kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan,

"Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi

hambaNya..Sesungguh nya, yang selalu menzalimi

hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnya

hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang

bukan milik dia.

Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.

Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai

antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi

apabila kita mencintai saudara perempuan, kita

bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita

ada batas-batasnya.

Orang kafir kata batas-batas ini suatu

diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat

itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki

dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita

mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna

agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya.

Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula

dengan yang lain..

Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan

dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha

Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama

bekerjasama untuk mencari redha Allah..

Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan

untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang

awalnya." emak berhenti seketika.. Bukan luar

biasa...

Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya

persoalan hati ini.

"Kakak.. jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh

cinta bukan perkara luar biasa..Dan berkahwin pun

bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada

lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang

curang, suami yang curang..

Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang

penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita

supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta

itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia.

Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang

kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si

dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita,

segala perkara yang kita cintai dan sayangi

termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah..

Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu,

beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita

benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata.

"Kakak.. Hati kita ni walaupun dalam dada kita

sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu

untuk mengawalnya. . Hanya Allah yang boleh

memegangnya. . Sebab tu kita kena dekatkan diri

dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-

kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam

hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa

tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa

sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta

dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza

dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah

pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan,

sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta

dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu..

Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang

pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. "

Redha

"Kakak.. Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan

untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak

mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau

yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau

dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang

ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap

insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing

-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat

mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna

dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil

kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si

lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak..

Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. "

Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri. Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat.

"Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara.."

Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya...

-amekla pengajaran dari citer ini okeh^^-

Tuesday, October 19, 2010

meeting

19.52 19/10/10 tuesday

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar untuk sesi meeting bagi kelas BI-english in workplace
meeting ne, merangkumi 45% daripd markah keseluruhan course ini....overall, im happy with this, because the best thing is WE HAVE A GREAT TEAMWORK !!!yay!!!omedetou to us....im glad, that we were in the same team with Yap and Chang....dorang berdua, really did a great job....im so happy....
kisah nya begini, meeting ne ala2 presentation companyla....lam course ne, kitaorang kena bina satu company, so lepas discuss awal tahun ritue, kitaorang decide untuk namakan company kami Travel Asia, a traveling agency....before this, kitaorang dah pown present company kitaorang...the last group...haha...nasib...tapi yang pasti, grup kitaorang paling mantap dengan slide yang ala2 corporate, dengan satu funny video and satu corporate nyer video, made by me...huhuhu...my team puji ngan hasil kerja aku...huhuhu...im glad they like it=D and our lec sangat berpuas hati dengan presentation kami...well, tak banyak komen sal kami...
and then for today, we were asked to conduct a meeting, in front of the class member....nak dijadikan cerita, kami jadi the first team yang kena buat meeting....waaa...smalam dorang cakap nak yang first, then aku refused, aku cakap at least no 2...last2 kena yang first gak sebab lec picked....tader yang nak volunteer...dapat kat kitaorang....dengan preparation yang mantap kami buat pada malam sebelumnya yakni semalam*discussion ambil masa 2 jam-fuhh...mantap* and dengan kertas ala2 skrip, kami pown conduct la meeting.....alhamdulillah, nasib bek aku tak fobia sal interview tue....ia boleh jadi taw.....meeting nie, kitaorang tak buat serious coz ia membosankan....dan dari observation aku, the whole class members ambil perhatian pada meeting kami....huhuhu...dorang tak bercakap pown masa kitaorang tengah meeting-bukan nak berlagak, riak or whatsoever, tapi masa grup len tengah meeting, dorang tak fokus...well, be the first pown mainkan peranan gak-
then lepas abes, dr comment, dia cakap our grup's meeting is a good start....hepi woo...coz dr cakap camtue....dan kitaorang ada interaction....of course la sebab ktaorang nyer teamwork MANTAP!!!! plus kitaorang nyer CEO, Yap, suka wat lawak...haila....nak kena pecat la CEO ne, tak serious!!!!*which is good for us*
so ne kitaorang nyer position
Chief Executive Officer-Yap
Chief Financial Officer-Chang
Chief Administration Officer-Me
Chief Operation Officer-Mina
hehehe....meeting ne sal ngan sape company kita nak collaborate....so mcm2 la kitaorang discuss so that ia nampak menarik....dan yang bestnya, most of company yang present hari nie, rata2nya nak collaborate dengan kitaorang*i know ia hanya khayalan semata2* hahaha...kitaorang nyer company ialah traveling agency, of course la orang nak collaborate, plus kitaorng nyer company is a big and successful company, sebab tue dorang nak collaborate....huhu...tak sangka, niat nak wat traveling agency berjaya=D
Alhamdulillah, at least aku tak dibayangi interview tue=D

~sore ja, matta ne=D

Sunday, October 17, 2010

MOCK INTERVIEW

this is the worst day in my life.....waaa....
mou...i feel like crying rite now...or at least, i want to punch someone
*i should take taekwando class*
you know ne....today we have mock interview, organized by our faculty...2 days courses.....
hari pertama, kami diajar to become the best candidate....macam2la, which im too lazy to mention*plus i dont have mood rite now*
and today, to apply what we have learned yesterday, we have mock interview...
nak dipendekkan cerita, i become the center of attention.....
every single mistakes i did, they commented in front of others.....i dont mind at all, as i made a mistake, that im not prepared*which is true, and im not proud saying that*
but why everytime i did wrong, comment tu berjela2...orang len, cakap sikit, da abes....
im just saying what i feel, what i think its right, and i dont want to lie, but it seems that lying is the best thing when you have an interview.....i hate to lie, especially in interview, because i know satu hari ia makan diri....
i tried to lie, and somehow aku rasa semua orang taw aku menipu....im not a good liar....
thats why aku tak nak menipu semasa interview....tapi tengokla, aku jer yang kena comment banyak.....at the end, i tried to defend myself by asking some questions about my mistakes, but i dont feel right.....awak rekala cerita, kalau tak ada experience kerja...WTH with that????reka cerita????contohla kalau aku reka cerita, then i get the job, ada keberkatan tak dalam pekerjaan tue????im starting with a lie, someday it will become habit....and i dont want that.....
so many things that i want to say, but i feel too lazy to write....senang cerita, LUPAKAN AJER!!!

best kowt jadi orang yang tader perasaan, kena pape, wat tataw....aku nak wat tataw....i dunno if i can do that.....and i know what bother me the most, what people think about me after this....i know it silly, but that's me, always thinking what if people think me that way, this way....im trying to change that, BUT ITS HARD.....kadang2 aku pk, kenapa kena takut dengan tanggapan negatif orang bila kita rasa kita betul....tapi....sebenarnya aku pown tataw mana betul mana salah....

based on comments from evaluation form, dorang tulis dress ok, speaks well, shows confident, speak with calm to present ideas, and i should do homework on company.....yup, the last comment...tue silap besar aku, tak ready sal company yang aku nak, sebab aku completely lupa nak cari...and i admit that....tapi based on comment yang ditulis, somehow ia tak meyakinkan aku, tapi buat aku pk, why dont they state "you are rambling too much, your ideas are not convincing" like that....sebab yang aku ingat, aku cakap mengarut masa interview.....i dont know what i said....sepatutnya begitu....ahhh....waktu tue, rasa nak bangun and bla jer...seriously...tapi aku still buat slamber, walau dalam hati tuhan jer tahu.....

entahla... i dont know what should i do kalau betul2 jadi in real life....should i lie????or should i be honest.....i know my weaknesses, i cannot manipulate words, i am not creative to give ideas that convince the interviewer....i should learn more....dou suru????what should i do????

skarang da lega sikit sebab aku terus tepon mama, citer....i need someone to listen to me....eventhough masa tue mama tengah shopping....huhu...thanks ma, for listening to me....*now i feel like crying* ia pengajaran yang baik untuk aku, untuk tak pandang rendah pada interview.....ya......this is a good experience for me....

p/s:i wanna go home!!!!

Thursday, October 14, 2010

artikel fb#

i found this=D

douzo....

Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".
Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".

Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.

Barisan ke-3:
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4:
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

Barisan ke-5:
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

Barisan ke-6:
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina.
Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".

Barisan ke-9:
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12:
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.
Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat.
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"


BACALAH YASSIN

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain.

Untuk renungan semua,

Siapakah orang yang sibuk ?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s
Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.
Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.
Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta.
Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.
Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.
Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.

Siapakah org yg KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar ilmu ini dan tidak berkongsi pada orang lain.

Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...

Saturday, October 9, 2010

COLOURLAND PAINT

2144 9/10/10 saturday

Assalamualaikum....

Smlam, pergi industrial visit kat Colourland Paint, Ulu Tiram
45 min perjalanan, 2 buah kereta untuk 7 org member
dlm usaha melaksanakan assignment environment yang kedua
kami memilih untuk buat industrial visit daripada buat slide n kena presentation*eventhough sudah terang lagikan bersuluh tak ada presentation*
pukul 2 ptg bertolak, 3.15 ptg baru sampai*almaklumla sesat*
nasib baik masa yang dijanjikan 3.3o petang, so kami masih ada banyak masa
sampai di sana, kami disambut oleh Puan Julie, coordinator ape ntah
a very warm welcoming....then kami di beri souvenir, sehelai t-shirt putih yang sangat cantik
selepas introduction, kami di bawa melawat ke sekitar tempat
*actually aku ada gambar, tapi mls nak upload, tgkla kalau rajin, aku upload*
dalam 5.30 baru abes lawatan kami.....tempat yang besar, sebab HQ kat sana
lepas da abes, kami balik ke bilik conference, diberi makan petang
mihun, donut and air tea
then bergambar.....
dorang siap tolong ambilkan gambar untuk kitaorang bertujuh
then dorang bagi namecard dorang, in case ada pape soalan
atau nak ajak lepak-dorang sangat sempoi
siap offer, nanti kalau rajin hantarla resume....boleh dorang tolong
huhuhu.....sangat baik....susah nak dapat company yang terima visitor especially students and layan macm kitaorang nie duta
sampai kat JJ Tebrau*g lepak2, makan2, solat* kitaorang still bercakap sal dorang n our visits there

to ALL STAFFS OF COLOURLAND PAINT SDN.BHD.
thank you for ur kindness during our visits there....it is a pleasure to meet u guys....hopefully we can meet againXDDD

p/s:hari ne post senada sebab penat tak hilang lagi...smalam kelas abes kul 11 then ada discussion environment 1, then pergi visit company then malam tue ada meeting...phew....what a hectic day=D

Friday, October 1, 2010

FRIDAY=D

2039 1/10/10 Friday

Assalamualaikum...

Hari ni masuk bulan baru, bermakna duit baru masuk...hihihi
baru lepas kuar ke JJ Taman U~5 mins perjalanan
rasanya cam da berkewajipan kuar ke JJ hari Jumaat
entah kenapa....bila kuar, rasa bebanan assignments kurang(bukannya buat assignment kat JJ pown)
tapi yg pasti, memg tiap2 minggu kuar...ke JJ.....biar x membeli pown, asalkan kuar dari UTM

okay, post hari nie akan jadi panjang sedikit, sebab malas nak buat banyak entry...so aku conclude lam satu entry sahaja....
hari ne, kelas straight, sampai pukul 12 tgh hari, pastue ada discussion untuk environment nyer assignment, then g lab, filter product.....yg x tahan, masa kelas computer, pukul 9-11, lec comp tue bagi banyak giler assignment....memng geram la jugak sebab nak kena anta draft project, then nak kena submit 2 assignment environment yg juga baru diberi dlm minggu lepas-kalau x clap....tup2, hari ne dapat 2 assignment computer...OH MY....i will lose my seishun(youth)...huhuhu...dan seingat aku, subject surface sepatutnya ada test satu lagi(baru buat satu lagi)...ntah bila nak buat aku tataw....nampaknya hujung minggu pulun assignment....walaupun aku tahu, kurang dari 1% hujung minggu aku guna untuk wat assignment...u noe what i mean^^
and then hari ahad nie pulak, kena pergi sungai, untuk mandi manda...tak2....gurau...mandi manda apa, air keruh semacam....kitaorang kena collect sample air, buat analysis....bayangkan....sebab tue aku suka sangat hari Jumaat, permulaan cutiXDDD
weekend DAISUKIXDDD
and mengejutkan, hari ne aku berjaya mengemas bilik setelah seminggu dibiarkan tidak terurus....bukan tak terurus mana...comey jer bilik aku, cuma baju tak berbasuh dan baju yang da basuh tak berlipat....aku pown tataw spirit apa yg menyebabkan aku rajin semacam....besanya bila aku nak marah kat orang, aku akan kemas bilik....maybe sebab tension dengan assignment n kelas buat aku jadi rajin mengemas...im so proud of myself...hihihi...bila rajin la.....bila malas, tuhan je tahu.....

ah...tidak lupa jugak, esok majlis sambut menantu kat umah nenek aku di padang luas...perkahwinan buck ngan lady D(err....i dunno what should i call her....ok ker panggil Lady D???....whatever)....yeah...aku boley bayang mcm mana hecticnya esok tanpa kehadiran tukang cuci pinggan paling berdedikasi...thats me....wahahaha....
(actually aku prefer cuci pinggan dari jumpa orang~sorry...tapi aku segan...hahaha...poyo jer...taderla, aku cuma tak reti dan mals nak meretikan diri)....tapi aku suka sebenarnya bila balik kampung...biola tukang cuci pinggan pown....sepupu2 n sedara mara ada....n aku suka sangat suasana bila adik beradik belah abah balik...meriah...contoh cam raya....i always love the scene.....especially time dapat duit raya....wat tak malu g mintak.....hahaha...pastue wat muka segan silu....ceit....n aku harap kehadiran Lady D dalam keluarga besar aku, menambahkan lagi kemeriahan suasana di rumah tok kami(plus duit raya jadi makin banyak)....dan aku harap keluarga kami akan sentiasa bersatu...tamau ada pecah belah....becoz dats what family is....

and satu lagi, lupa nak citer, masa tunggu teksi nak balik UTM, ada 3 orang students Korea, berjaln ke arah kitaorang....sebab dorang nak tunggu teksi jugak...sore dorang, kuat giler...dahla bercakap belakang aku...haih...tapi nie first time aku percaya bahawasanya ada orang korea kat UTM...tapi kenapa tader orang Jepun?????di manakah mereka menyorok????

rasanya da panjang lebar bebelan aku....ill stop here

~jya ne

p/s: slamat berkenduri buat mereka2 di HQ^^

Monday, September 27, 2010

TIRED~

2352 27/9/10 Monday

Assalamualaikum

Penat~~~~
sangat penat
lab dari pagi sampai petang...taderla straight, tapi x penah berlama lam lab
jadi culture shock kowtXDDD
petang tadi, balik kul 6 pm...tue pown da lewat...gelap sebab hujan
lagi la aku tak sabar nak balik
product bio gitue jer...tengah filter....tak siap lagi...
pastue lepas lab, terus g kedai fotostat lam kolej
fotostat nota
and then, g tempah makanan sebab nak berbuka
tunguu nyer tunggu, kul 7.15pm baru siap
berbuka la ngan air...hahaha
then, kul 9 tadi, ada discussion untuk environment
course teras
kat kul 10.00 kowt abes
chapek seyh...
pastue siapkan sponsorship yg tertangguh braper lama
insyaAllah.....boleh
tader mood nak study
siyes penat
nak kena cari procedure nak wat analysis untuk water lam tenet
tak bermaya jer rasanya
ok la.....masa untuk melayari tenet
huhu

~jya ne

LAB

1746 27/9/10 Monday

Assalamualaikum

Ketika penulis sedang menulis, penulis sedang berada di dalam
MAKMAL BIOCHEMISTRY
caye tak????
betul, tak tipu....
orang len kul 4 da balik bilik, aku dalam lab lagi
baru nak filter aku nyer product
sob2....
memandangkan ne da lewat, kompem sok kena datang balik
uwaa.....sabishi yooo(!_!)
mcm researcher full time plak????
tapi....honestly
research is not my soul...aku just tak bley dok lam lab
skang ne dok sorang2 lam lab, layan tenet
yg best dok lam lab, tenet laju....
gamaknya aku donlod show, kompem siap
hahaha....
k la....stakat ne je la coretan hati

~jya ne

Thursday, September 23, 2010

pop...test????

18.08 23/9/10 thursday

Assalamualaikum....

mantap betul hari ne....
kul 9 pg tadi, gi kelas forensik...baru duduk 2 3 minat, lec pown masuk
tgk kat tangan dia, ada kertas tebaaaaal sangat...
cuak daa....
and then dia kata
ok kita da janji lepas raya nak buat TEST kan
satu kelas cam "eeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhh????"
unexpected seyh...huhuhu
sumer orang mintak wat esok, atau minggu depan
tapi dia cakap da janji nak wat lepas raya....
pastue dia pown edarla kertas jawapan
and kertas soalan.....
so jawabla kitaorang
tanpa preparation pown.....sikit pown tak study forensik
just tulis apa yg ingat jer la...
sob sob(!_!)....
haila.....kompemla banyak tak ingat
dahla TEST, kalu KUIZ boleh kira gak.....
haila.....

p/s: minggu depan pown lepas raya gak!!!!!