Thursday, April 29, 2010

Latihan Industri

18.43pm 29/4/10 thursday

Assalamualaikum....

4 hari lepas, LI aku da mula....
wat kat Jabatan Patologi kat hospital Tengku Anis, pasir puteh, kelantan
memang luar dari apa yang aku blaja selama ne
*apa yang aku blaja selama ne????*
hahaha
penat, sangat penat...tak yah cakap
first day, aku tertido lam keta lepas waktu keje da abes-abes kul 5 pm
*gi n balik keje mak aku yg bawak kete-tak cukup syarat nak bawak keta*
huhu
pas 2, sampai umah aku sambung tido, and then bgn balik
kul 9 sambung tido, lepas siap gosok baju nak pakai esoknya
tak penah lm sejarah hidup aku, aku tido seawal tue
tak bangun2...besanya kalu aku tido awal, kul 11 mlm aku bgn balik
tapi ne, sambung tido sampai esoknya...huhuhu
dahsyat betul kepenatan aku....ntah dari mana datangnya penat tue

meh nak citer my four days working days experiences
first day aku sampai kat lab tue, aku g singgah makan jap, sebab aku sampai awal
lam kat kul 8 baru aku memunculkan diri, then diperkenalkan kepada supervisor aku
orangnya muda dan cantik, aku rasa dia baru je grad, i mean working experience dia tak macm otaila...
tapi memang mantapla, muda2 pegang jawatan pegawai kanan kat jabatan tue
orang paling atas kat jabatan tue....mantap kan???
and lepas da briefing sket, aku pown ditempatkan kat makmal biochem...
owh lupa nak cakap, selain aku ngan kawan aku, ima, ada dak praktikal dari UMT
dak biologi industri...sama macm aku ngna ima, kitaorang nyer praktikal tader kaitan ngan apa yang kitaorang blaja selama ne...tak kesahla....
janji ley grad dengan jayanya=DDD
and my first day there, aku diterangkan tentang skop kerja kat situ
kat makmal biochem, aku kena run blood and urine test...urine test untuk taw drug and glucose content lam urine...manakala blood test untuk analyze blood, apa yg ada lam blood sorang manusia itu...huhuuh
at first nak muntah gak aku tgk darah....dahla banyak sample sehari2
tapi lama2 aku ley tgk
cuma yg aku tak ley tgk skang, bila ada baby kena cucuk...kesian kat baby...dorang da la baru lahir...lam beberapa hari, da kena cucuk sebab nak test darah, kot2 ada penyakit...
memang aku rasa gelap bila tgk baby kena cucuk...menakutkan...

kitaorang penat bukan apa, tapi sebab kena wat benda sama hari2....
patutnya kitaorang kena blaja, bukan jadi machine kena wat tue, kena wat ne....
mana la kitaorang taw apa yang kitaorang kena blaja....da staff cakap mcm2 ne, kitaorang pown OK jer....
tue yang supervisor aku tak puas hati tue....kesian kat kitaorang....
wat praktikal bukan nak blaja, tapi jadi machine, ganti tempat staff wat keje...
dorang plop dok relax....kesian plak kalu tgk dorang wat keje, kita plop ngah baca manual ke, apa ke....so kesimpulannya buat jugak...hukhukhuk
tapkela...belaja dari kesilapan....
InsyaAllah ambil yang baik, buang yang buruk...
betul ke aku nyer peribahasa???whatever...

so mcm tue la life aku selama 4 hari...dan akan berlarutan sampai bulan 7 ne....
lamanya....aku nak tunggu hari Khamis pown mcm udang kena bakar...
eh udang kena panggang...eh..nape aku rasa cam tak kena je peribahasa ne
haila....aku kena bukak balik buku karangan aku...
peribahasa da bersimpul2 lam kepala aku...tataw yang mana da yang betul....
kesian aku...

stakat ne je la hari ne...kalu aku rajin, aku update lagi....
da maghrib da ne....i'll stop here....

~ja ne~

5 comments:

syafawani said...

as salam..hi sy wani..sy sbnarnye nk tye,dlu kos ap?sbb sy nk wt li kt hospital tngku anis jgk bhgian yg same,tp agk ssah pgurusan c2 sbb dah sblan dah resume n surat hntar tp mcm die ignore je,huhu..so nk tye pndpt akak ckit la,dlu ssah jgk ke nk dpt c2?

HikarI said...

Salam Wani.
Saya buat Kimia Industri, tapi praktikal(Latihan Industri) dekat Makmal Patologi HTA.
Masa mula2 nak praktikal dekat situ, saya banyak berurusan dengan pejabat fakulti sahaja. Hal antara tempat latihan, fakulti yang uruskan. Tugas saya hanya mencari tempat latihan, hantar surat yang diberikan oleh fakulti, tunggu jawapan, dan seterusnya jalani latihan di sana (Secara kasarnya begitu prosedurnya, maaf jika tersalah kerana dah lama berlalu).

Nak kata susah, saya rasa saya antara orang yang bernasib baik kerana saya apply terus dapat. Mungkin bergantung pada pihak sana juga. Saya cadangkan awak telefon pihak hospital, mungkin mereka boleh menolong.

azryn azli said...

Assalamualaikum. Sya nk tanya Kalau jurusan biotechnology boleh tak nak mohon praktikal dekat sana??

Anonymous said...

Hi. untuk buat LI di patologi hospital kerajaan biasanya disarankan di hospital Besar. Sekarang hospital daerah kurang mengambil pelajar untuk urusan LI.Bidang disarankan adalah biokimia,mikrobiologi,kimia,juruteknologi makmal perubatan. Bioteknologi boleh tetapi pastikan bioteknologi yang berkaitan dengan analisis darah/spesiemn biologi manusia atau penyakit.sebab makmal hospital khusus untuk anlisis spesiemn dari manusia dan mengenal pasti penyakit bagi membantu peg. perubatan memeberi rawatan.Paling penting bidang biomolekul kimia dan mikrobiologi.

Unknown said...

Salam wani, saya pelajar bahagian kimia industri, saya nk apply di HTA jugak, boleh saya tahu wani hantar dokumen tu terus ke alamat hospital tengku anis or wani call hospital dahulu ye?