Wednesday, July 29, 2009

forum tak rasmi....

29/7/09 wednesday

Assalamualaikum....
Alhamdulillah, kuiz symmetry yang pertama da pun lepas....rezat nyer tak taw lagi....redha jela...boleh dikatakan subjek ne tough juga bagi orang yang tak berimaginasi macam aku...huhu...tapi orang kata nothing is impossible....
hurm....bila da namanya kuiz, mesti r kena prepare....nak dijadikan citer, smalam aku pergi la bilik kawan aku yang bloknya agak jauh ngan blokku dengan harapan dapat menimba ilmu di sana, kemudian setengah jam pertama berjalan lancar seperti yang diharapkan...almaklumla semua masih fokus...owh lupa, kami bertiga...ni bukan studi group, ne lebih kepada discussion kerana ad pendapat mengatakan tak elok jika buat study group bertiga...sebabnya da lupa daa....huhu...
then masuk setengah jam yang kedua, kami da merewang2 ke arah topik yang lain...cerita jepunla, sassy girl la n ntah pape lagi la...namun keadaan masih dapat diselamatkan....pastu da nak dekat kul 11 mlm rasanya, aku tergerak hati nak bersuara....
aku katakan kepada mereka, sekarang ne student-waktu tu aku refer kepada diriku- belajar kerana nak score lam exam which means study based on exam oriented...then sahabat2 aku yang lain bersetuju...kenapa aku cakap gitu????contoh terbaik cam akula(ni bukan bertujuan nak membuka aib sape2 apatah lagi aku nak buka pekung di dada-pengajaran tok diri sendiri), selalunya esok bila akan ad kuiz ker, test ke atau yang sewaktu dengannya, aku akan studi last minute...n akibatnya niat aku belajar bukan lagi kerana ingin mendapat keredhaan Allah S.W.T tetapi kerana aku nak dapat full marks....setuju tak????tak setuju tak apa...masing2 ada pendapat sendiri...aku cuma meluahkan...
owh then sahabat2 aku lepas setuju ngan apa yang aku cakap, kitaorang ad bagi example la....
contohnya kebetulan subjek Institusi2 Islam yang aku amik sem ne, lecturer kitaorang ad suruh kitaorang join forum melalui e-learning-UTM's academic portal, paham2la kalu da namanya forum @ diskusi @ debat memerlukan kita faham tajuk yang diberikan...of cozla nak paham kena wat research, takkan nak hentam kromo, cakap ikut sedap mulut...kita kena ada point so that kita tahu n faham apa yang kita bicarakan...bila da wat sedikit research, mestilah kita akan dapat sedikit sebanyak input...at least ada.....ini akan buat kita berfikir n point of view kita luas, bukan tertakluk dalam kuliah n harap pada lecturer semata2...sorang sahabat aku cakap, bila kita blaja n plak 2, exam oriented, fikiran students terbatas pada buku yang digunakan n ad students yang akan terlalu bergantung pada lecturer...ini menyebabkan potensi bakal pemimpin terbatas...huhu berfalsafah...so apa tindakannya???
takkan nak bubarkan exam???impossible.....exam bertujuan untuk menguji tahap pemahaman students pada apa yang diajarkan dalam kelas....
cuma bagi aku, peratus untuk exam 2, biarla orang kata bersesuaian dengan zaman globalisasi masa kini...2 pendapat kamila....then peratusan yang lain digantikan dengan research atau something yang boleh build many generic skills dalam diri students....tiada lagi yang study sebab nak lulus exam....
setakat 2 perbincangan kami...then kami sambung studi balikla, almaklumla kalau da bercakap, susah nak berenti....FOKUS2....
huhu smoga kami sentiasa dalam limpahan rahmatnya...
Amin....

2 comments:

AiN said...

nor!! xtau lak awak ade blog!!!

sAkuRA said...

baru buat n bertatih...
huh ketinggalan zaman sungguh
hehe