Tuesday, July 28, 2009

kenangan dolu2...

20.18 pm tuesday

Assalamualaikum...
hari ahad yang lepas, aku ke JJ Taman U menaiki teksi kerana tader lesen lagi...
then lam teksi 2, adala kawan aku, dia anta msj kat aku, ntah sal apa, aku tak waper ingat...
then tiba2.....
aku teringat zaman aku kat maktab a.k.a MRSM Kuala Terengganu yang disayangi...
aku merupakan LDP( Lembaga Disiplin Pelajar) atau commonly known as prefect atau pengawas...
Sementelah jd LDP, mesti la kena skema sampaikan ad yang kata aku ne LDP skema...
memangla, da orang kata Lembaga Dibenci Pelajar. Kena benci la beb...huhu...
opps termelalut dari citer sebenar, actually masa kawan aku anta msj, aku tringat kat maktab dulu hidup susah...mana tak susah, henset nak pegang kat tangan free2 macam yang aku pegang lam teksi, huh kim salam la....nak pakai fon punyerla seksa....maunya tak, henset merupakan barang haram kat maktab...tapi 50% bawak termasukla LDP yg skema skalipun....huhu... bila ad spotcheck, masa 2 la sangat menyayat hati...tapi gempak coz kita akan dapati rupanya kita ne sangat2 kreatif....sape mau fon kena rampas...nak gayut ngan family pun susah...tambah2 parents aku guna line KL n tyme 2 tader lagi tepon umah, kalu guna public alamatnya korek tabungla....
berbalik bab spotcheck, kitaorang nyer penasihat ne sangat tegas...cikgu perempuan ...dahla cikgu sejarah aku....kitaorang memang takut sama dia~kadang2....lak 2 AJKT slalu buat sesuatu mengejut, ye la aku paham, cikgu nyer arahan, takkan nak bangkang....
adala satu malam 2, kitaorang baru balik dari prep bila dapat taw akan ad spotcheck. LDP2 mostly tak taw, n brita akan ad spotcheck tersebar dengan sangat pantas, maka malam 2 kelam kabutla kami...ada yang plan nak buang kat tingkap,ada yang letak kat pili bomba tepi stor, ada yang nak letak lam tong sampah- tapi 2 da lapuk, aku tak brani nak buat....macam mana dengan aku????
pk nyer pk, aku dapat la idea, aku nampak loker aku...loker 2 ada ruang kosong kat bawah...aku pun gtawla kat dak2 ne yang masih lagi kebuntuan idea....aku pun amik plastik hitam yang slalu dapat lepas beli barang kat koop maktab, pastu aku letak fon aku lam plastik....mula2 aku ingat aku je yang nak buat, datang sorang tumpang skaki...pas beberapa saat, datang lagi sorang n sorang...pergh, hampir penuh juga plastik hitam yang tak brape besar 2. kalu jual kaya beb, tapi tak buatla, amanah orang, kena jaga....then lepas sama2 angkat loker aku yang boleh tahan beratnya, aku pun letakla benda alah 2 kat bawah loker...gelinya hanya Allah jer yang taw...aku pun tak taw ad ap kat bawah loker aku...yang pasti aku dapat rasa sawang spider....lepas da settle, kitaorang pun merewang2 la skitar dorm yang agak besar 2. tengok reaction dorang tentang berita terhangat time 2...hahaha....then kitaorang pun kembali ke bilik masing2 bila tunggu cikgu yang tak kunjung tiba....last2 tunggu punya tunggu, tader pun yang jenguk...esoknya bangun, angkatla balik loker 2...bengangla juga, penat2 simpan, ingatkan ad spotcheck...tapi kalu ad spotcheck naya. buatnya cikgu tergerak hati suruh kitaorng angkat loker masing2, bye2la fon kesayangan kami...huhu...
bila kenang balik, memang klakar....sal benda lain aku a bit strict..tapi sal henfon, aku memang tak boleh strict coz aku pun guna n sangat2 memerlukan hingga tak dapat digambarkan melalui kata2....seingat aku ad 9 orang LDP lam dorm aku n kami sumer ad fon...mana taknya, umah jauh, nak contact 6t sangat susah...
maklumla KT ngan Besut kan jauh....2 jam perjalanan...
ni la serba sedikit kehidupan plajar MRSMKT time 2....hehe....rindu nyer kat kawan2 aku....

2 comments:

AiN said...

lawak la kalu pk balik time2 kt mrsm dlu..
sume bnda kena contrl..
no wonder la ramai yg culture shock bile msuk u..
heheh

sAkuRA said...

tapikan bila pk balik, nyesal tak wat gila...
kan best coz bila wat gile, mesti banyak kenangan manis...hahaha
neway rindu bangat sama korang...
hahaha