Friday, February 10, 2012

kereta

Assalamualaikum!

Memandangkan dah lama x update cerita, kali ni aku secara randomly nak cerita pasal KERETA. untuk semester ni, aku dah bawak kereta. Sepatutnya dari first sem lagi dah bawak, tapi memandangkan aku ni penakut, so aku hold sampai lah sekarang. Plus keadaan kewangan dah sedikit stabil sekarang.

Bagi yang tak tahu, aku ni a very terrible driver. Theory sahaja tak memadai. Rasanya bab2 teori membawa kereta memang aku tak kalah la dengan pemandu yang dah teror, tapi bila masuk bab practise, im quite a slow learner. Bila nak bawak kereta, aku rasa the most important thing ialah CONFIDENCE! Kalau tak ada keyakinan, memang x pegang sterengla. And that part is what im lacking now. Seriously serious, aku memang tak confident bawak kereta. Tiap kali pegang stereng, there are so many questions popping into my mind. What if....what if.....tu yang mengekang aku dari maju kehadapan.

Tapi, recently bila aku dah kena bawak kereta nak tak nak aku kena improve! Though aku banyak lagi yang lacks, especially bila masuk part parking...Yang tu memang aku akui, memang aku lemah bab2 parking. Nak masuk side, memerlukan kepakaran dan pengalaman, ye lah, nak adjust banyak mana nak pusing stereng, masa bila nak masuk, bukan nya boleh dikira dengan kalkulator aje. Maknanya bila dah lama anda memandu, pengalaman dah banyak, bolehla nak agak nak masuk kereta tu macam mana.

Kejadian yang aku paling tak boleh lupa, baru2 ni, kami ada workshop dekat CICT UTM, sementelah tempat tu jauh sedikit, aku pown drive je ke sana. Then bila petang tu workshop dah tamat, nak balik kolej, aku offer kat lab partner aku a.k.a Evin nak hantar dia balik kolej dia, sementelah kolej dia jauh. Lagipun aku boleh kenal2 jalan 3 tahun duduk UTM, boleh kira berapa kali aku datang KDSE Tapi sebelum tu kitaorang singgah ke meranti nak beli makanan untuk dinner. Aku pulak kebetulan 'terparking' dekat hotspot parking tepi meranti. Dahla parking tak masuk petak, tapi aku selamba je tak adjust. Then bila aku nak keluar parking, time tu lah ada kereta lain parking dekat tepi dan belakang aku. Memang boleh keluar, tapi bagi orang yang tak mahir macam aku, BIG TROUBLE! Nak tak nak kena jugak keluar....Pandai2 hang la! So aku pown try nak keluar, tapi yang kelakarnya aku dengan Evin dok bergaduh nak pusing stereng belah mana! AIGOO~~~ aku kinda confused bila masuk bab reverse ni.....Kebetulan pulak ada kereta lain nak masuk, gelabah la aku jawabnya! Alhamdulillah, lepas pusing memusing stereng, kitaorang berjaya keluar, without a scratch.......hohohoho......That time aku cakap kat Evin, "I HATE DRIVING!"

muahahahaha....thats the truth.....

p/s: walaupun aku dah pakai lesen besar, aku still lekat sticker P kat kereta. DONT BLAME ME! huhuhu

2 comments:

evin.niklaus said...

naseb baik x berbunuhan kan..hahaha..biase la, budak lesen L renew 3x bg advise kat org ade lesene besar..kucar-kacir wei..

HikarI said...

hahahaha! betul2!
mana tak kucar-kacir, budak lesen besar tu, sebenarnya baru nak bertatih bawak kereta. kesian betul ;P